Stefan Borg (SD) delade högerextremt innehåll

avTT

I veckan blev det klart att Stefan Borg (SD) blir ny ordförande för kommunstyrelsen i Hörby. Arkivbild.

Sverigedemokraten Stefan Borg, ny ordförande för kommunstyrelsen i Hörby, har på sociala medier delat inlägg och använt begrepp med koppling till vit makt-miljön, enligt en granskning av Expo.

Moderaterna i Hörby har ingått "valteknisk samverkan" med det lokala pensionärspartiet SPI och SD, vilket gett Stefan Borg posten som ordförande i kommunstyrelsen. M:s ledning är inte nöjd och har kritiserat samarbetet via vice partisekreterare Anders Edholm.

Stiftelsen Expo har granskat Borgs inlägg på Facebook. Förra året skrev han bland annat flera inlägg om att det pågår ett "befolkningsutbyte" i Sverige. Det är en term som enligt Expo är vanligt förekommande i vit makt-kretsar.

Vid Bokmässan 2016 undertecknade Stefan Borg ett upprop till stöd för tidningen Nya tider, som har flera medarbetare med kopplingar till högerextremism och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, skriver Expo. Han har också delat ett stort antal artiklar från sajten Fria tider. Båda publikationerna har kritiserats av SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson.

I en mejlintervju med Expo svarar Stefan Borg att det "var dumt gjort" att samverka med Nya tider.

"Vid tidpunkten för min kontakt med Nya Tider var jag inte bekant med varken Mattias Karlssons syn på tidningen, eller tidningens bakgrund", skriver han.

Borg kommenterar även tankarna kring befolkningsutbyte.

"Med anledning av Sveriges ansvarslösa invandringspolitik de senaste decennierna, så har detta inneburit att det numera finns utanförskapsområden och att en del av befolkningen inte identifierar sig med den svenska, kulturella gemenskapen. Jag menar att detta kan leda till stora problem på sikt", skriver han till Expo.