HVB-mordet: Åklagare osäker om flickans ålder

avTT

Foto: Fredrik Sandberg
Förundersökningen om mordet på en 17-årig flicka på ett HVB-hem i Trollhättan i praktiken klar. Men frågor har väckts kring den misstänkta unga kvinnans identitet och ålder. Arkivbild.

Förundersökningen om mordet på en 17-årig flicka på ett HVB-hem i Trollhättan är i praktiken klar. Dådet utfördes av en flicka som uppgavs vara 14 år. Men frågor har väckts kring den misstänkta flickans identitet och ålder, därför dröjer det innan resultatet kan presenteras.

Det var i mitten på november förra året som två flickor hamnade i bråk på ett HVB-hem. Den 17-åriga flickan knivhöggs och avled senare till följd av skadorna.

– Vi har nu en god bild av vad som hänt, säger åklagaren Robert Beckard till TT.

Tog en kökskniv

Utredningen visar att den en yngre flickans mobiltelefon hade gått sönder vilket gjorde henne upprörd. När ingen tog hennes upprördhet på allvar bröt hon upp en låda i köket och tog en kökskniv med vilken hon högg 17-åringen.

Flickan som utdelade huggen uppgavs vara 14 år gammal. Det har gjort att undersökningen gjorts från andra utgångspunkter än normalt.

– Vi utreder för socialtjänstens skull, och även för allmänintressets. Det viktiga är att socialtjänsten får ett underlag, de har ansvaret för flickan och behöver veta vilket behov av vård, kontroll och behandling hon har, har åklagaren Robert Beckard tidigare sagt till TT.

Nya frågor

Men i utredningens slutskede har det väckts nya frågor, frågar om den misstänkta flickans identitet och därmed också hennes ålder.

– Vi måste ju veta vem hon är och hur gammal hon är, för det kan ha väldigt stor betydelse, säger Robert Beckard.

En gärningsperson under 15 år är inte straffmyndig och kan därför inte ställas inför rätta. Därmed är flickans ålder avgörande. Frågan om hennes identitet har inte kunnat lösas i Sverige. Åklagaren har därför begärt hjälp.

– Vi har kontakt med Interpol och ett par andra länder för att försöka få svar. Det kommer att dröja ytterligare några veckor, säger Robert Beckard.

Vi måste ju veta vem det är och hur gammal hon är, för det kan ha väldigt stor betydelse

Åklagare Robert Beckard.

Fakta: Så säger lagen

Så här säger lagen om brott begångna av den som inte har fyllt 15 år:

Om någon misstänks för att ha begått ett brott eller försök till brott där minimistraffet är ett års fängelse ska en utredning inledas om inga särskilda skäl talar emot det. I andra fall får en utredning inledas om det är av särskild betydelse med hänsyn till allmänt eller enskilt intresse.

Källa: Regeringskansliets rättsdatabas

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

HVB-hem