Fick 20 000 volt genom kroppen

NYHETER

Polisen misstänker vållande av kroppsskada

En 56-årig man från Örnsköldsvik fick 20000 volt genom kroppen vid arbetet i ett ställverk i Högboda nordväst om Kil i Värmland på torsdagsmorgonen.

Polisen utreder misstänkt brott, vållande av kroppsskada, mot företrädare från Fortum, som äger ställverket där olyckan skedde.

Händelsen inträffade när han tillsammans med en arbetskamrat skulle kontrollera en transformator i ställverket. Arbetskamraten gick ut från ställverket och ringde för att se till att strömmen för själva transformatorn och den rörliga ”truck” den står på skulle brytas.

Däremot var den ingående strömmen på 20000 volt kvar, den bryts aldrig, enligt uppgift till Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

”20 000 volt in via huvudet”

– På något sätt har mannen kommit åt strömförande delar. 20000 volt gick in via huvudet och ut genom ena handen. När arbetskamraten kom tillbaka låg mannen och krampade på golvet. Han var dock vid medvetande, även när han fördes till sjukhus i ambulans, säger Andersson till TT.

Mannen hade tappat minnet men hade förvånansvärt få brännskador.

Mannen är anställd av ABB som utförde reparationen på entreprenad för eldistributionsföretaget Fortum, som ansvarar för ställverket. Brottsmisstankarna riktas därför mot företrädare för Fortum.

TT