Tiotusentals utan el efter storm

NYHETER

Bro stängdes på eftermiddagen

Stockholm (TT)

Ännu ett oväder drabbade på tisdagskvällen Sverige, med omfattande strömavbrott till följd.

Vid 22-tiden på tisdagskvällen var drygt 26000 av de tre stora elleverantörernas kunder, flertalet i Västsverige, utan ström.

Ovädret drog under natten vidare åt nordost och förväntades inte bedarra förrän framåt småtimmarna.

SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen så kallad klass 2-varning för större delen av Svealand och södra Norrland, med befarade stormvindar på 25 sekundmeter. Klass 2 är den näst allvarligaste, med fara för allmänheten och stora störningar av samhällsfunktionerna. För Götaland och delar av Norrlandskusten utfärdades klass 1-varning.

– Vid Upplandskusten, Ålands hav och Hanöbukten och den del av Västkusten som inte skyddas av Jylland är det väldigt blåsigt. Där är det vindbyar på uppemot 30 meter per sekund och en medelvind på ungefär 20, sade Eva Brokshöj, meteorolog på SMHI till TT.

Under natten förväntades också snö och underkylt regn i norra Norrlands kustland, med risk för halka.

Inga personskador

Inga allvarliga personolyckor till följd av blåsten hade dock inrapporterats till polis eller larmcentraler under tisdagskvällen.

Däremot orsakade stormen störningar i allmänna kommunikationer. Vid Hovmantorp blockerade omkullblåsta träd rälsen och tågresenärer mellan Alvesta och Kalmar fick bussas mellan orterna, enligt Smålandspostens nätupplaga. Skavsta flygplats tvingades förlita sig på reservaggregat då strömmen gick på tisdagskvällen, men utan förseningar i flygtrafiken. Under eftermiddagen stängde Vägverket av Uddevallabron för tung trafik i båda riktningarna.

Förstärkt bemanning

Vattenfall förstärkte under kvällen och natten bemanningen vid driftcentralerna, där mycket kan åtgärdas genom att leda om elen.

– Vi har även fördubblat personalen till närmare 30 man ute på fältet men de kan inte göra så mycket i mörker och när blåsten fortfarande pågår. Men vi sätter inte igång en riktigt stor störningsorganisation som under det senaste ovädret. Den digniteten är det inte på detta oväder och enligt prognosen blir det också kortvarigt, sade Vattenfalls presschef Karl-Erik Olsson till TT.

– Däremot planerar vi att med full kraft sätta in folk för att reparera skadorna i morgon bitti.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder