Läckbergeffekten slår allt i Fjällbacka

Följ dina svenska deckarfavoriter i mördarnas fotspår

Lust att gå i spåren av en deckare? Stockholm har skildrats i hur många som helst, Göteborg vimlar av litterära mord och Malmö ligger inte långt efter. Men deckare skrivs inte bara i storstäder. Sven Westerberg förlägger mord till Partille. Filipstad har sina deckare, av Karin Stridh och Birgitta Edlund. I Linköping har Mons Kallentoft låtit mordgåtor lösas. I Jämtland utspelas Magnus Ottelids kriminalhistorier. Ja, alla får inte plats – men här är några tips.

Gunnel Läckberg, mamma till Camilla, hälsar på i Järnboden hos Berith Torevi, en av de ”riktiga” människor som finns med i Camilla Läckbergs böcker.
Gunnel Läckberg, mamma till Camilla, hälsar på i Järnboden hos Berith Torevi, en av de ”riktiga” människor som finns med i Camilla Läckbergs böcker.

FJÄLLBACKA. Guiderna är inte klara, men redan är Läckbergeffekten stark i vackra Fjällbacka.

– I maj kom några danskar när jag satt vid min sjöbod, och frågade: ”Vet du var Camilla Läckberg är född?” Jag svarade att ”jag är Camillas mamma”, säger Gunnel Läckberg och skrattar.

Häromsistens hade hotellet två busslaster från Varberg, för Camilla Läckbergs skull.

Vi träffar Gunnel Läckberg hos Berith i Järnboden.

Berith Torevi är en av de ”riktiga” människor som är med i böckerna. Och hon är nog den de flesta talar med om turismen i Fjällbacka, även om hela samhället är engagerat. Det hon inte vet om Läckbergs böcker är inte värt att veta.

– När ”Isprinsessan” kom fick jag inte köpa in först, de trodde inte på att sälja i en järnhandel. De ringde Camilla och frågade. Men jag sålde 500 exemplar, flest i Sverige.

Nu berättar hon om vad som är på gång: tio utbildas till turistguider, man ska se till att restaurangerna är öppna, ordna p-platser och toaletter, fixa mer öppet på turistbyrån...

– En idé är att ha telefonnummer dit turisterna kan ringa och så läser Camilla ett stycke ur boken om just den plats där de står.

Flera turistmål

Fjällbacka har flera turistmål – skådespelaren Ingrid Bergman brukade sommarbo där, hembygdsmuseet är fint, fantastiska Kungsklyftan (Oscar II var där 1887) är värd ett besök även om man aldrig läst Camilla Läckbergs ”Predikanten”.

Men Läckbergeffekten slår allt. Turisterna frågar om hus, platser, figurer i böckerna.

På polisstationen i Tanumshede jobbar hjältinnans Patrik Hedström och hans kolleger. När polisen där raggade aspiranter nyligen ställde Niklas Hjulström upp som dragplåster – han spelar Patrik i filmerna.

Publisert: