Nyheter

Ny dinosaurie upptäckt

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Forskare: Den är farfar till dinosaurierna som kom senare

Forskare har upptäckt en tidigare okänd dinosaurie.

Arten levde av växter och hade stora horn i pannan.

Fyndet kan visa på ett samband mellan äldre dinosaurier med stora horn och senare dinosaurier med mindre horn, anser experter.

Hornen är tjocka som en människoarm och påminner om de som den växtätande arten Triceratops hade. Men den arten kom först tio miljoner år senare.

Dinosauriefossilen som nu har hittats tillhör en art som hade små, stubbiga horn ovanför ögonen. Men det här exemplaret skiljer sig åt, eftersom den har betydligt kraftigare horn.

Viktig länk

Michael Ryan vid Clevelands naturhistoriska museum grävde upp fossilen för sex år sedan i södra Alberta i Kanada och nu har forskare insett vidden av upptäckten.

– Det här är tveklöst en viktig upptäckt. Det var en slags farfar till dinosaurierna med mer varierande horn som kom senare, säger Peter Dodson som är paleontolog vid universitetet i Pennsylvania till nyhetsbyrån AP.

Michael Ryan kallar den nya dinosuarien för Albertaceratops nesmoi.

Den levde för 78 miljoner år sedan. Den i Nordamerika äldsta dinosaurien med horn levde tolv miljoner år före Ryans fynd, rapporterar AP.

Det nya fyndet anses av forskarna kunna vara en länk mellan de gamla dinosauriearterna med stora horn och de senare arterna med mindre horn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Tidigare artiklar:

Publisert: