Nästan alla sprit- sajter har upphört

NYHETER

650 000 liter beslagtagen alkohol riskerar omvandlas till bränsle

Höstens EU-beslut om privat spritimport har nästan fått verksamheten på svenska spritimportsajter att upphöra.

Om också det definitiva beslutet i EU:s domstol går svenska statens väg kommer de cirka 650 000 liter drycker som beslagtagits att omvandlas till miljövänligt bränsle.

När näthandeln förra året var som intensivast fanns omkring 30 sajter som sålde billig sprit, vin och öl och som också hade länkar till transportföretag som skötte frakten. Men i november kom beskedet från EU:s domstol att internetimporterad sprit ska beskattas i köparens hemland och i december slog domstolens generaladvokat fast att det svenska förbudet mot privatimport inte strider mot EU:s regler.

Slut med transporter

Det sistnämnda beslutet är inte definitivt, men Bussgods, som skött hanteringen av den importerade alkoholen i Sverige, upphör tills vidare med verksamheten.

– Tills vi vet vad som gäller så slutar vi med de här transporterna, säger Benny Nilsson, ordförande i Bussgods Sverige till Dagens Nyheter.

Allt sammantaget har betytt ett dråpslag för nätförsäljningen.

– Det finns sajter kvar och även några där du kan beställa, men i så fall måste du sköta transporten själv. Det enda som kan ändra det här är om beslutet i domstolen går i en annan riktning, men i vilket fall som helst finns beslutet om beskattningen kvar. Ska du både betala frakt och skatt så kommer det definitivt inte att bli lönsamt, konstaterar Sune Rydén på Tullverket för TT.

Bussbränsle

De senaste fem åren har tullen beslagtagit omkring 650000 liter sprit från nätimportörer och i privata bilar. Mer än hälften togs i beslag 200. Förra året var siffran för beslagtagen sprit ”bara” drygt 79000 liter, medan beslagen av vin och öl tvärt om var högst då. Det beror helt enkelt på att svenskarna på senare år anpassat sig till EU:s luddiga regler om vad som är högsta tillåtna mängd, påpekar Sune Rydén.

– Står man i Helsingborg så kan en bil innehålla 1000–1500 öl, 300 liter vin och 50 liter sprit. Det är en ”normal” privatinförsel. EU:s indikativa gräns för sprit är tio liter och har man hundra liter sprit i bilen så kan tullen lättare hävda att det inte är för privat konsumtion.

I avvaktan på EG-domstolens slutgiltiga beslut om några månader stannar den beslagtagna alkoholen i tullens förråd och om även det beslutet går statens väg blir det bussbränsle av alltihop. I en anläggning sorteras glas och metall ut och dryckerna blir till etanolbränsle.

Björn Ewenfeldt/TT