Väderkaos i Europa

NYHETER

Dödsolyckor i Tyskland – flygplatser stängs – storm i Rom – tusentals strandsatta

Snökaos i Europa har stängt flera flygplatser och orsakat dussintals med inställda flighter.

I södra Tyskland har åtminstone tre personer dött i olyckor i ovädret och så långt söderut som i Rom i Italien stormar det.

Bara en av start- och landningsbanorna på Leonardo da Vinci-flygplatsen kunde hållas öppen på onsdagen och i Schweiz var situationen ännu värre.

Över 30 flighter till och från flygplatsen EuroAirport i Basel ställdes in, och i Munchen ställdes 25 flighter in och 35 försenades. Över tusen resenärer strandsattes bara där. Ytterligare tusentals var strandsatta på flygplatsen i Stuttgart.

Ett av de värst drabbade länderna är Tjeckien där den internationella flygplatsen helt fick stängas på grund av det myckna snöandet.

Det rådde trafikkaos även i Österrike och norra Spanien där flera vägar blev obrukbara. I Sevilla i Spanien dog en 71-årig kvinna som fick en trädgren över sig under kraftig blåst.

I Frankrike lättade trafikeländet på motorvägen mellan Lyon och Paris där 6000 bilister suttit fast i snömodd över natten. Däremot flöt trafiken mycket långsamt mellan Strasbourg och Paris.

Frankrike har dessutom drabbats hårt av strömavbrott. På onsdagen var fortfarande drygt 80000 hushåll på landsbygden utan el.

Robert Triches, AP , TT