Diamantfeber efter nytt fynd

NYHETER

Experterna häpnar – nya stenen dubbelt så stor som "Afrikas stjärna".

Foto: Rekordstora dyrgripen finns nu i ett bankvalv i Johannesburg. Här fotograferad tillsammans med en mobiltelefon.

Här är monsterdiamanten som får ”Afrikas stjärna” att dala.

Den nya rekordstenen är dubbelt så stor.

Foto: Värd 80 miljoner Över 80 miljoner kronor får den som är sugen på stenen sannolikt hosta upp. Så här snygg kan stenen bli slipad och klar.

Diamantfrossa har utbrutit i Sydafrika sedan ett gruvbolag gjort det värdefulla fyndet. Ädelstenen sattes omedelbart i säkerhet.

– Den har placerats i ett bankvalv i Johannesburg tills vi lugnat ner oss och bestämmer vad vi ska göra med den, säger Brett Joli, talesman för gruvbolaget som gjorde fyndet, till The Guardian.

Diamantkännaren Fred Cuellar säger till tidningen att fynd av sådan storlek omedelbart sätter igång budgivningen.

Galna bud

– Det har fått hela diamantindustrin att häpna. Det kommer att bli en hel del galna bud från mängder av privata intressenter som kommer att vilja köpa den här stenen, säger han.

Smakar det så kostar det. Över 80 miljoner kronor får den som är sugen på stenen sannolikt hosta upp, enligt Arne Sundberg på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Sällsynta

– Stora diamanter kostar mer än små. De är sällsynta och det trissar upp priserna, säger han.

Monsterdiamanten ska ha hittats i Nordvästprovinsen i Sydafrika. Den uppges vara dubbelt så stor som den tidigare rekordhållaren, Cullinan-stenen på 3106 karat eller 621 gram, som hittades i samma land 1905.