Niklas Svensson: ”Det är en befrielse”

Niklas Svensson, den före detta Expressen-journalisten, dömdes för dataintrång till dagsböter för att ha loggat in på Sapnet.

– Jag är lättad och inte särskilt överraskad, säger han.

Niklas Svensson erkände tidigt att han loggat in på socialdemokraternas intranät, Sapnet, tre gånger, så domen var väntad.

– Det är jätteskönt att domen nu har kommit, det känns som en befrielse. Äntligen kanske jag kan lägga det här bakom mig, säger Niklas Svensson till aftonbladet.se.

8000 kronor i böter

Niklas Svensson fick inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas interna nätverk av Lufs pressekreterare Per Jodenius, med uppdrag att jaga fram skandaler om socialdemokraterna. Han jobbade då som politisk reporter på Expressen, ett jobb han sparkades från när skandalen rullades upp.

Nu döms Niklas Svensson för tre fall av dataintrång. Straffet blir 8 000 kronor i böter.

”Ska diskutera straffet”

– Nu ska jag diskutera straffet med min advokat. Jag kan inte avgöra om det är rimligt, men jag vill i alla fall diskutera det, säger han.

Niklas Svensson jobbar som frilansande journalist och driver bland annat politikerbloggen. Han tror inte att hans framtid som journalist kommer att påverkas av en fällande dom.

– Det känns inte så, jag har fått ett stort stöd bland journalister och det vore bara bra om domen fortsätter att diskuteras ur ett journalistiskt perspektiv, säger han.

Läs mer:

De åtalade är:

Läs tidigare artiklar:

Eric Thorsson

Publisert: