Skolbarn leker farlig stryplek

NYHETER

De spelar in på video och skickar mellan mobilerna

Skolungdomar i Trelleborg leker en livsfarlig lek som går ut på att strypa varandra tills man svimmar av.

Nu varnar skolchefen Barbro Melander för "strypningsleken".

– Barnet hyperventilerar varpå en kompis trycker till runt halsen tills vederbörande svimmar av. Därefter får han eller hon ett par smällar i ansiktet för att vakna upp, säger Barbro Melander till Sydsvenskan.

Elever som tidningen pratat med känner till den livsfarliga leken men säger att vad de vet har den inte förekommit under skoltid. De förstår inte varför några av barnen leker "strypningsleken".

– Det verkar fullständigt vansinnigt, man kan få skador på hjärnan. De som gör det får förmodligen en kick av att svimma av, de söker antagligen en slags spänning, säger Siri Mårtensson som är elev på Liljeborgsskolan.

Blev rädd

Eleverna på högstadieskolorna i Trelleborg har informerats om att "strypningsleken" är farlig. Föräldrarna har fått brev hemskickat och man har även kopplat in polis och kuratorer för att ta tag i problemet.

– En elev berättade för mig att sista gången han blev strypt var han svår att väcka. Eleven hade senare blivit så rädd att han inte längre ville vara med om ”strypningsleken”, säger kurator Anna Pedersen.

"Strypningsleken" har blivit inspelad på mobiltelefoner. Enligt Sydsvenskan spelar de upp videosnuttarna för varandra och skickar dem vidare till kompisar.

Enligt Mats Wikström som är rektor på Liljeborgsskolan, startade leken i gymnasieskolan och spreds sedan vidare till högstadieskolorna i Trelleborg. Han menar att det är ett fåtal elever som varit inblandade men de se dock allvarligt på det som hänt.

Susanna Vidlund