Bombattentat mot turistort på Sri Lanka

NYHETER

Tamilska tigrarna tog sig in utklädda till fiskare

Utklädda till fiskare tog sig medlemmar i de tamilska tigrarna in mot flottbasen i turistorten på Sri Lanka.

Minst två människor dog och ett 30-tal skadades vid självmordsattacken.

Det finns inga uppgifter om skadade svenskar.

Några timmar senare svarade militären med flygattacker mot den rebell-kontrollerade delen av landet.

På onsdagsförmiddagen slog Sri Lankas militär till mot mål i Batticaloa-området, som kontrolleras av de tamilska tigrarna. Minst en person dödades, och minst två skadades.

Attacken kom som ett svar på rebellernas självmordsräd i turistorten Galle på Sri Lankas sydvästspets i morse, svensk tid.

Medlemmar i separatiströrelsen LTTE - de tamilska tigrarna - ska ha tagit sig in Galles hamn med fem båtar och minst tre av båtarna exploderade.

P.K. Wijewickrema, läkare vid sjukhuset i Galle, uppger att man fått in 12 soldater och 26 civila som skadats i attacken.

– Vi har inga uppgifter om att det skulle finnas några svenskar bland de skadade, säger Tobias Nilsson vid UD:s presstjänst till aftonbladet.

Kraftig skottlossning

Invånare i staden sade att de hört tio kraftfulla detonationer och kraftig skottlossning från hamnområdet.

– LTTE har länge hotat med att ta kriget till de södra delarna av Sri Lanka. Det handlar om att skrämma turister och slå mot landets ekonomi, säger Göran Schill vid svenska ambassaden i Colombo till aftonbladet.se.

Krigsmakten har skickat kanonbåtar till Galle, sa en talesman hos försvarsdepartementet.

Det råder för närvarande utegångsförbud i staden, och vägen från Colombo har spärrats av för trafik, uppger svenska ambassaden. Det finns också rapporter om att upplopp brutit ut i staden. Butiker som ägs av människor från den tamilska minoriteten angreps av singaleser, Sri Lankas majoritetsfolk.

Försöker få kontakt

Enligt Göran Schill är det omöjligt att säga hur många svenska turister som befinner sig i landet. Inga resebyråer arrangerar charterresor dit den här säsongen beroende på oroligheterna. Däremot kan svenskar som reser reguljärt befinna sig på ön.

Ving har uppgift om att ett litet fåtal svenskar kan befinna sig på Sri Lanka just nu.

– Vi försöker få kontakt med dem nu, säger Lisa Lenneman på Viings presstjänst till aftonbladet.se.

Angreppet var det andra den här veckan i Sri Lanka. I måndags dog 103 flottister vid väldigt bombanfall på en militärkolonn.

Mia Carron, TT