Så dyr blir din a-kassa

NYHETER

Avgifterna höjs mer än vad regeringen lovat

Foto: "DET BLIR TACK OCH ADJÖ" Ayhan Demirkiran, bartender på Kvarnen i Stockholm, är kritisk mot regeringens förslag. Han berättar att han går ur a-kassan om avgiften höjs till 364 kronor i månaden.

A-kassan kan bli betydligt dyrare än utlovat.

Du kan få betala upp till 650 kronor i månaden nästa år.

-Det blir väldigt kännbara konsekvenser, säger Henrik Svenberg, Yrkesfiskarnas ordförande.

Det blir en chockhöjning av a-kassan om regeringens förslag går igenom. En beräkning som A-kassornas samarbetsorganisation gjort på uppdrag av "Aktuellt" visar att det blir stora höjningar för alla yrkesgrupper.

På restaurang Kvarnen i Stockholm har Ayhan Demirkiran, 33, tagit en paus i jobbet som barchef. I dag betalar han ungefär en hundring i månaden i a-kasseavgift. Med regeringens nya förslag skulle han få betala 364 kronor.

"Betalat i 12 år"

- Jag har betalat i 12 år och aldrig tagit ut en krona. Men ska man betala 364 kronor så är det tack och adjö för mig, säger han.

Regeringen vill att branscher med hög arbetslöshet ska betala mer för a-kassan.

Före valet lovade alliansen att ingen skulle få en höjning på mer än 300 kronor. Men enligt "Aktuellt" får yrkesfiskarna en höjning på 416 kronor och musikerna en höjning på 361 kronor. Fiskarna, en yrkesgrupp med relativt låga löner, kommer att få betala 656 kronor i månaden.

"För drastiskt"

Yrkesfiskarnas ordförande Henrik Svedberg tycker inte att höjningen är rimlig.

- Nej, det är den inte. Förändringarna kommer för snabbt och de är väldigt drastiska, säger han.

Trots höjningarna tror han inte att medlemmarna kommer att överge a-kassan.

-Jag tror inte man går ur a-kassan på grund av detta. Försäkringen är för betydelsefull. Alternativet finns helt enkelt inte.

Läs mer:

Så ändras a-kassan vid årsskiftet:

Eva Buskas