Jack har växt upp

1 av 2 | Foto: I år är det 30 år sedan Lundells generationsroman "Jack" kom ut. Foto: Pressens Bild
NYHETER

Ulf Lundell väljer att blotta sitt innersta skrivarväsen när Antikvariatmässan intar Konserthuset. Och precis som för 30 år sedan står generationsromanen "Jack" i centrum.

Årets 30-åring heter Jack. Jack som i Ulf Lundell, som i generationsroman och bohemiskt Stockholmsleverne på 70-talet. Att boken kom ut 1976 uppmärksammas på helgens antikvariatmässa i Konserthuset. Utöver 31 skandinaviska antikvariat och bokbindare trängs vi med Biblis, Lundell och en total samling av hans litterära produktion i originalutgåvor.

- Författaren har lånat ut skrivmaskinen som han skrev Jack på. Och så fyra manuskript, däribland Jack och Sömnen. Plus att vi visar hans serigrafier och teckningar, berättar arrangören Sigbjörn Ryö och tillägger att det oftast är ”skitsnack med i bilden när man hör talas om Lundell. Vi ville göra något uppmuntrande”.

Jack auktioneras ut

Inga andra än antikvariaten skulle kunna ro iland en lika diger utställning. Genom sina bläckfiskarmar ned i den litterära myllan runt om i landet har de förutsättningar som förlagen saknar.

- Ja, vi har jagat bra. Med resultatet att en signerad originalupplaga av Jack i gott skick kan auktioneras ut på söndag. Intäkterna går till Läkare utan gränser, helt i enlighet med Lundells önskemål.

Vad kan romanen tänkas gå för?

- Kanske ett par tusenlappar. I veckan såldes ett likadant, men osignerat, exemplar på Stockholms auktionsverk för 700 kronor.

Vem tror du kommer köpa den? Man eller kvinna?

- Jag skulle tippa att det blir någon som växt upp på 70-talet. För många i den generationen blev Jack inkörsporten till att börja läsa. Tyvärr är den genomsnittliga boksamlaren och köparen oftast en man. Mannen samlar böckerna och kvinnan läser dem.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Antikvariatmässa, Stockholms Konserthus, Grünewaldsalen, lör 12.00-18.00, sön 11.00-15.00, 20 kronor.

Mer info: Antikvariatmässa