Här kissar hon för konsten

Spansk konstnär piskar upp debatt i Umeå

Den spanska konstnären Itziar Okariz vill skapa debatt kring gängse normer och värderingar. I maj kissar hon i Umeå.

Här kissar den spanska konstnären Itziar Okariz på golvet. För konstens skull.

Nu höjs upprörda röster om urinet.

– Nu har det f-n spårat ur rejält, skriver kommunalrådet Anders Ågren i VK.se:s blogg.

Den publik som väljer att gå in i Vita Kuben på Norrlandsoperan i maj kommer att få se en spansk konstnär stå mitt på golvet och kissa. Och det gillas inte av alla. Kommunalrådet Anders Ågren går i sin blogg på VK.se till hård attack mot kisskonstverket.

– Jag brukar sällan svära. Och gör jag det så sker det sällan offentligt. Men nu har det f-n spårat ur rejält. Att kissa på offentlig plats är väl ändå inte så kreativt? Det gör ju ganska många överförfriskade individer i centrala Umeå på fredag- och lördagkvällarna när de måste lätta på trycket, säger han i sin blogg.

Kommunalrådet ifrågasätter också om det är sådant här som skattebetalarnas pengar ska gå till. För sitt urinerande får Itziar Okariz 10 000 kronor i ersättning och en flygbiljett.

Försvarar konstverket

Det är under MADE-festivalen den nionde maj som Itziar Okariz ska urinera stående. Och den konstnärliga dramaturgen för festivalen försvarar konstverket.

– Hade vi agerat som Ågren vill att vi ska agera så finns det så mycket konst och musik som vi aldrig skulle ha fått ta del av. Det är ingen som reagerar nämnvärt om en man gör så en kväll ute. Därför ska det här få oss att tänka till om gängse normer och värderingar, säger Tina Eriksson-Fredriksson, konstnärlig dramaturg för MADE till aftonbladet.se.

Frida Sjödin