Sköts till döds på övningen

avLena Olsson

Soldaten Oskar Johansson, 20, träffades av en rikoschett

SKÖVDE. Sorgen ligger tung över Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

Soldaten Oskar Johansson, 20, avled i går efter att ha träffats i en skjutövning.

Troligen träffade han av en rikoschett.

Polisen valde i går rubriken vållande till annans död för utredningen.

Granatkastarsoldat

– Vi börjar där så får utredningen visa om vi graderar ner det. Det är så vi alltid gör, sa Geir Hogstad på krimjouren i Göteborg i går kväll.

Oskar Johansson från Eskilstuna hade gjort värnplikten och sedan anställts för tjänstgöring i Nordic Battle Group, i ett granatkastarkompani. Han började utbildningen i somras. Den var snart avslutad.

Stridsskjutning

Efter nyår skulle han vara en av dem som alltid ska vara klara för att rycka ut.

I går var sista dagen av en tvådagarsövning i stridsskjutning på det stora skjutfältet. Plutonens 20 soldater var indelade i grupper om 6–8. Olyckan inträffade när de övade momentet växelvis urdragning, som beskrivs ”att hantera en sammanstötning med en motståndare och ta sig ur en stridskontakt bakåt”.

Plötsligt föll Oskar Johansson ihop, träffad i ryggen av ett skott från en AK 5 C. Hans kamrater bevittnade olyckan och chockades.

Hjärt- och lungräddning gjordes tills ambulansen tog över efter 25 minuter.

Krisstöd

Men under färden till Kärnsjukhuset i Skövde försämrades hans tillstånd, och vid framkomsten kunde läkarna bara konstatera att han avlidit av skadorna.

Soldaterna i förbandet fick i går stöd av regementets krisgrupp. Den omkomnes anhöriga fick också stöd.

33 döda sedan 1994

Minst 33 svenska soldater har hittills omkommit i samband med tjänsteutövning sedan 1994.

September 2007: Fyra personer omkommer då två militära helikoptrar krockar och störtar under en övning med Helikopter 9 utanför Tingsryd i Småland.

Mars 2007: En officer vid P7 i Revingehed dog när ett stridsfordon 90 välte i samband med en mörkerövning i Revingehed utanför Lund. Utredningen visar att bristande mörkerutrustning kan ha bidragit till olyckan.

Juni 2004: Två värnpliktiga omkom vid Sollenkroka i Stockholms skärgård när en stridsbåt 90 körde in i en framförvarande båt.

November 2003: Sex personer omkom då en sjöräddningshelikopter av typen Superpuma störtar i havet i samband med en övning. Bara en man ombord överlevde.

Mars 2003: En sjukvårdsofficer omkom när en militär ambulanshelikopter störtade genom isen under en övning nära Karlsborg i Västergötland.

Augusti 2000: Tre män omkom när en Superpuma helikopter från Norrlands helikopterskvadron kolliderar med en bergvägg nära Kebnekaise. Man skulle rädda två nödställda bergsklättrare.

December 1999: En värnpliktig drunknade under övning i Karlskrona skärgård.

Maj 2000: En värnpliktig sköts till döds på Stockholms slott. Han träffades av ett vådaskott i ryggen.