Nyheter

Mer osäkert på borättsmarknaden

Av: 

Simon Bynert

NYHETER

Borätter blir billigare i storstäderna – utbudet har nästan fördubblats

Nu vänder bostadspriserna nedåt.

Men experterna predikar lugn i stormen.

– Det här är en sund stabilisering – inget prisras, säger Ulrika Berg på Fastighets-byrån.

SPEKULANT Niklas Kamateros, 21, var rätt ensam om att besöka den här visningen av en rymlig etta på Södermalm i Stockholm. ”Det märks att det är mindre folk nu för tiden”, säger han. Till vänster syns mäklaren Carina Husgård.

För tredje månaden i rad sjunker priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad. Och tendensen går igen på flera håll i landet. Sedan peaken i somras har marknaden i storstäderna dalat nästan fem procent.

– Det är fortfarande inga större problem att sälja. Men samtidigt som spekulanterna är lika många som tidigare så har antalet lägenheter till försäljning nästan fördubblats, säger Carina Husgård, mäklare i Stockholm.

Enligt flera experter som Aftonbladet talat med ses de sjunkande priserna dock inte nödvändigtvis som någonting negativt.

Snarare tvärtom.

– Marknaden har fram till nu varit väldigt hetsig, med kontrakt som skrivs bara någon dag efter visningen. Det har aldrig varit bra, säger Ulrika Berg, pressansvarig på Swedbanks mäklarfirma Fastighetsbyrån.

Mycket osäker marknad

– Den här utvecklingen känns faktiskt ganska naturlig. Vi är snarare förvånade över att priserna kunnat fortsätta uppåt så länge som de faktiskt gjort.

Vart marknaden tar vägen framöver är mer oklart. Det är för många detaljer som spelar in.

– Det har aldrig varit så svårt att veta vad som händer härnäst. Osäkerheten är utbredd, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

– Den interna politiska oron. De nya skattereglerna. Kreditproblemen i USA. Allt påverkar.

Alla håller andan

Preliminära novembersiffror från mäklarstatistik visar att både köparna och säljarna håller andan – priserna fortsätter planas ut.

Enligt Claudia Wörmann finns det dock ingen anledning att oroa sig. Än.

– I storstäderna jämnar mellan-skillnaderna fortfarande ut sig i längden. Alla köper och säljer på samma marknad, säger hon.

– Än så länge handlar den här sänkan trots allt om några få procent. Men börjar det rasa mycket mer så kan det bli problem.

Källa: Värderingsdata. Reservation för eventuella fel.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: