Reportern festade med Reinfeldts medarbetare

TV 4: Vi har fullt förtroende för honom

TV 4:s politiske reporter Anders Pihlblad festade med statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare.

I morgon åker han till Gävle för att bevaka moderaternas partistämma.

– Om jag vore TV 4 skulle jag inte låta honom bevaka moderaterna mer, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Till vardags har reportern Anders Pihlblad till uppgift att granska makten i Sverige. I dag kan Aftonbladet avslöja att han gör mer än så. I går kväll syntes han på krogen Judit & Bertil i Stockholm tillsammans med Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare, statssekreteraren och moderaten Ulrica Schenström.

Bilderna visar ett festande par som pussar och kramar varandra. Under fyra dagar, med början i morgon, kommer båda att delta på moderaternas partistämma i Gävle. Han som granskare. Hon som makthavare.

Fullt förtroende

Men på TV 4 har man fullt förtroende för sin politiske reporter.

– Ja, absolut. Vi tycker däremot att det är obehagligt att journalister bevakar andra journalister på det här sättet, säger Anne Lagercrantz, chef för TV 4 Nyheterna till aftonbladet.se.

Hon vill inte gå in närmare på gårdagens händelse, men hävdar att Schenström och Pihlblad inte har något förhållande med varandra.

– De har en professionell kontakt, den är inte av privat natur.

Men hur ser du på att en av era politiska reportrar festar med statsministerns högra hand?

– Vi tycker det är viktigt att våra reportara har bra kontakter. Men de här bilderna ser inte bra ut. De ger en missvisande bild av deras relation

Kommer Anders Pihlblad stanna kvar som reporter?

– Ja.

Kommer han att bevaka moderaternas partistämma i Gävle?

– Absolut.

Aftonbladets samhällschef Lena Mellin håller inte med.

– För att kunna utföra sitt reporterjobb måste man stå på ganska god fot med människor som står nära makten. Men å andra sidan får man inte kliva över gränsen och bli kompisar med dem, säger Lena Mellin.

Passerade gränsen

Den gränsen anser Mellin att TV 4-reportern Anders Pihlblad passerade när han och Ulrica Schenström pussade varandra på krogen.

– Jag skulle ha oerhört svårt att gå på krogsväng med någon som är min källa. Att gå ut och äta under lugna former är en annan sak.

Hur påverkar det här förtroendet för Anders Pihlblad som granskare av makten?

– Det är klart att förtroendet för honom naggas i kanten.

– Om jag vore TV 4 skulle jag inte låta honom bevaka moderatstämman. Jag skulle ta bort honom från moderaterna helt.

Vad blir följden om journalister umgås för tätt med makthavarna?

– Det blir ett beroendeförhållande. Man ger dem tjänster och de ger gentjänster. För henne är det inte alls ett lika stort problem. Det är han som är beroende av henne, säger Lena Mellin.

Även SVT:s K-G Bergström är kritisk.

– Vi måste tänka på förtroendet bland vår publik och inte hamna i beroendeställning. Det här är inte bra för den politiska journalistkåren. De som kritiserar oss redan får vatten på sin kvarn.

Men var går gränsen?

– Jag bjuder då och då nyhetskällor på lunch. Det är ett sätt att få reda på saker som man annars inte får. Men att vara ute i krogsvängen nattetid, som det förefaller här, då har gränsen överskridits.

På statsrådsberedningen där Ulrica Schenström arbetar tycker man inte att bilderna är någon stor sak.

– Att politiker och journalister har kontakter är ingen nyhet, säger Oscar Hållén, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt till aftonbladet.se.

Publisert: