Björnbyn

NYHETER

Hit kommer de för att äta – befolkningen

1 av 3 | Foto: by i skräck Varje morgon går en björnpatrull ronden mellan husen i byn Vankarem på Tjukotkahalvön. Annars törs inte befolkningen gå ut.

I Vankarem bor 146 människor.

Och 200 isbjörnar.

De har dödat en tonårsflicka.

Det är akut isbrist på Tjukotka-halvön i det nordöstra hörnet av Ryssland. Mer än 200 isbjörnar har strandsatts i den lilla byn Vankarem.

Världsnaturfonden, WWF, är djupt oroade över hur människor och isbjörnar tvingas leva nära inpå varandra. Isbjörnarna ska normalt sett så här års ut på isarna och jaga säl. Nu tvingas de i stället leta matrester bland husen.

Vladilen Kavry, 41, tjänstgör som björnvakt i byn i ett projekt sponsrat med svenska pengar. Björnpatrullen går varje morgon ut och skrämmer bort isbjörnarna så att befolkningen ska våga gå ut.

Ingen gammal is

– Många av människorna i min by har märkt hur isfälten som förr räckte hela sommaren nu smälter bort. Det finns ingen gammal is kvar, säger Vladilen Kavry till ryska värdsnaturfonden.

Den svenska forskaren Tom Arnbom är på väg till området för att dokumentera problemen som enligt honom är kopplade till klimatförändringarna.

– Vi ser nu vad som händer när isarna smälter och det kommer nog bara bli värre och värre, säger Tom Arnbom.

Tillsammans med svenska och ryska kollegor ska de dokumentera livet i de karga områdena på den ryska sidan av Berings sund.

En idé är att montera sändare på isbjörnarna för kunna följa hur de rör sig i området.

Byborna i Vankarem, som ligger isolerat utan telefonkontakt, tvingas skrämma bort isbjörnarna som blir allt mer närgångna.

Jakt förbjuden

– De säger att långa pinnar med plastpåsar längst ut i änden är väldigt effektivt, säger Tom Arnbom.

Jakt på isbjörn är förbjudet i Ryssland men ibland tvingas de skjuta i nödvärn. Björnpatrullerna är utrustade med gummikulor och skrämselskott.

ARTIKELN HANDLAR OM