Nu talas det om den svenska synden

1 av 4 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Historien som drogs i gång med Schenströms och Pihlblads utekväll sprids nu över hela världen.

avErik Wiman

NYHETER

Det som startade med en kyss på en bar blev en pinsam skandal för den svenska regeringen.

Nu sprids storyn över världen och det talas återigen om den svenska synden.

– Synen på den svenska regeringen påverkas negativt, säger varumärkesexperten Carl Eric Linn.

Att statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare avgick i går efter Aftonbladets avslöjande om den blöta utekvällen, har blivit en stor nyhet även utanför landets gränser.

När nyhetsbyråerna fångat upp nyheten dröjde det lång tid innan de flesta stora tidningar rapporterade om skandalen.

”Den svenska synden har fått ett nytt ansikte”, ”En flirtig alkoholstinn kväll blev regeringens nya skandal” och ”Det startade med en kyss på en bar” är några av de lite mer raljerande citaten saxade ur världens tidningar.

Förtroendet skadas

Men tonen är inte bara lättsam och retfull. Många av de stora nyhetskanalerna skriver att det skadar förtroendet för Reinfeldt och hans regering som nu förlorar sin fjärde högt uppsatta medarbetare på bara ett år.

”Reinfeldts popularitet har haft fritt fall”, skriver Financial Times.

Flera medier, bland annat BBC, drar paralleller till tsunami-katastrofen då Göran Perssons närmaste medarbetare Lars Danielsson enligt katastrofkomissionens slutsats misskötte sitt arbete och sedan ljög om sina förehavanden. Liksom Danielsson på annandagen 2004 hade Ulrika Schenström ansvaret för krisberedskapen i ett akut läge när hon var satt berusad på krogen.

Carl Eric Linn är en av Sveriges ledande varumärkesexperter. Han tror att regeringen och Sverige påverkas negativt av skandalerna.

– Vi har haft en trevlighets- och en ordningsstämpel som själklart luckras upp av den här typen av händelser. Alla som har något i skallen förstår ju att den svenska krisberedskapen inte hade fungerat om något hänt den här kvällen.

Tror du att det här är glömt inom en månad?

– Nej, det här är en så udda händelse som lever kvar i folks medvetande.

Carl Eric Linn tycker dock inte att det går att jämföra med Danielsson-affären.

– Nej. I det här fallet tog det en vecka innan alla fick veta vad som hänt. När det gäller tsunamin har vi fortfarande inte fått alla korten på bordet.

Hur många fler skandaler har Reinfeldt råd med?

– Det är svårt att säga, men när de kommer lite här och lite där så påverkas förtroendet till slut. Jag tror att det är moderaterna snarare än regeringen som förlorar sympatier. Det kan ligga partiet i fatet vid nästa val.