”Jag var tvungen att provocera”

NYHETER

Göran Johansson ångrar inte förra veckans omdebatterade utspel om att hitsmugglade flyktingar ska utvisas direkt. Han ser det som en provokation som tvingat fram en nödvändig debatt i Sverige.

Nu hoppas han att den håller i sig och leder till ett mer rättvist system.

Foto: Göran Johansson ångrar inget men medger att han tog i när han sa att insmugglade flyktingar borde skickas hem direkt. ”Man får inte ens göra så, men det var en formulering för att markera att människosmuggling är fel.”

Visste du att ditt uttalande skulle väcka reaktioner?

– Ja, det var meningen. Det är en sån svår fråga som är tabubelagd i Sverige. Så fort man säger någonting som går utöver det normala smäller det till.

Varför tycker du att hitsmugglade flyktingar ska avvisas direkt?

– Migrationsverket säger att det kostar 100 000 att smugglas hit. Jag vet att det inte är lagligt att inte låta flyktingar söka asyl, men om vi säger att smugglade inte är välkomna, då har vi i alla fall markerat ett avståndstagande mot finansieringen.

Så du vill inte att ”Maria” som smugglats hit ska köras ut utan att få söka asyl?

– Nej, det har jag aldrig velat. Men jag var tvungen att provocera hela systemet. Då får man utstå en hel del men man får igång en debatt.

Vad tycker du då?

– Det är systemet jag vill åt. Om två personer söker svensk asyl i Damaskus får de nej. En av dem, som har pengar, kan ta sig hit. Den som inte har pengar kanske har ett större behov men får inte en chans.

Hur ska det lösas?

– Genom att vi hittar ett system där människosmugglare inte bestämmer vem som ska prövas för asyl. Det är behovet som ska styra, inte pengarna.

Såväl partikamrater som allianspolitiker kritiserar ditt förslag. Hur tar du det?

– Det var likadant -98 när jag gick ut och sa att flyktingar borde placeras ut i kommunerna så att de kan möta det Sverige de nu bara får höra talas om. Då var alla emot mig. Nu är debatten i alla fall lite mer nyanserad.

Har du fått något stöd för din åsikt?

– Jag har fått ett farligt stort gensvar, inte minst i olika bloggar. Det visar att om man tiger ihjäl de här frågorna så spelar man Sverigedemokraterna i händerna.

Det har sagts att du banar väg för just Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

– Jag tror att det är precis tvärtom. Hade man lyssnat på det jag sa -98 hade vi inte haft de problem vi har i dag. Om vi inte gör något i tid vänds grupper i samhället mot varandra, det är då vi ger utrymme för sverigedemokraterna att växa.

Göteborg tar emot mer än 1 000 flyktingar per år. Är det ett för stort ansvar?

– Ja. Nu pratar jag inte om pengarna. Men när folk bor tio stycken i en liten lägenhet, då är det ingen bra miljö.

Vad ska man göra åt det?

– Många små kommuner i Sverige skulle vilja ta emot flyktingar men får inga. Vi måste fördela ansvaret, dels inom Sverige men också inom EU.

Ångrar du ditt utspel?

– Nej. Jag tror inte den här debatten är över på två dar. På sikt tror jag att vi hamnar i en diskussion som är ganska bra, framför allt för flyktingarna. Det är jag glad för även om jag fått mycket skit och blivit idiotförklarad.

Karolina Vikingsson