Polisen anmäls för passivitet

NYHETER

”De såg bara på” säger Sverigedemokraterna

Foto: Rutorna i dörrarna till Medborgarhuset i Eslöv krossades av vänsteraktivisterna.

Efter attacken i Eslöv JO-anmäler sverigedemokraterna polisen för passivitet.

Efter tumultet i Eslöv då vänsteraktister gick till attack riktar sverigedemokraterna stark kritik mot polisen. De anser inte att polisen gjorde tillräckligt för att förhindra attacken.

Försökte hålla fast

Enligt partisekreterare Björn Söder försökte hans partimedlemmar själva hålla kvar vänsteraktivisterna tills fler poliser kom till platsen, men blev tillsagda att släppa dem.

– Polisen gjorde ingenting utan tittade bara på när maskerade aktivister promenerade mot tågstationen, säger han.

Söder är också kritisk till att fler poliser inte fanns på plats. Trots att de var förvarnade och vissste att ett 40-tal aktivister samlats i Höör, där mötet från början var planerat att äga rum.

– Det här är komplicerat och omöjligt att kommentera i nuläget. Vi får titta på anmälan och göra en utredning först, säger Lars Forstell, polisens informationschef.

AFA: provokationer från sd

Enligt Antifacistisk aktions hemsida var attacken inte planerad utan uppstod efter provokationer från sverigedemokrater.

– De började kalla folk för ”jävla pack” och knuffa på oss.

I bråket ska Söder ha tagit upp ett försvarsspray och sprutat genom möteslokalens dörrar. En aktivist som inte ville bli sprayad sparkade då igen dörren och Björn Söders arm kom i kläm.

Björn Söder medger att han använt sig av spray.

– Vi har börjat utrusta oss med spray efter tidigare attacker. Det är bara rödfärg för att polisen lättare ska kunna gripa dem.

Säpo håller extra koll på sd efter valet

Nadia Bhere