Bush förhandlar med rebellerna

NYHETER

USA hade hemliga samtal med irakiska milisledare

Foto: nytt bombattentat Amerikanska soldater spärrar av gatan efter ett självmordsattentat mot en polisstation i Mosul i torsdags. 12 personer dog. Nyligen träffades amerikanska diplomater och ledare för rebellgrupper för att diskutera hur våldet i Irak ska stoppas.

LONDON

Amerikanska diplomater träffade i veckan i hemlighet irakiska upprorsledare.

I Jordaniens huvudstad Amman diskuterade fienderna hur våldet ska stoppas.

Foto: Bush.

Amerikanerna träffade ledare för flera irakiska rebellgrupper i Amman, skriver Sunday Times. Samtalen pågick under två dagar förra veckan och beskrivs som ett sätt för parterna att "känna" på varandra.

Vill att fångar friges

En av grupperna som deltog i förhandlingarna var den sunnimuslimska milisen Islamiska armén. USA vill ha ett slut på deras attacker mot amerikanska trupper och shiitiska rebellgrupper.

I utbyte vill Islamiska armén få fängslade medlemmar frigivna från amerikanska fängelser i Irak.

Samtidigt pågår liknande samtal mellan Iraks premiärminister Nuri Al-Maliki och den shiitiska gruppen Mahdiarmén.

Bush är pressad

Förhandlingarna är en klar förändring av Bushregeringens taktik i Irak. I helgen höll presidenten ett krismöte med flera generaler samt vicepresident Dick Cheney och försvarsminister Rumsfeld. Nyligen jämförde presidenten för första gången situationen i Irak med Vietnamkriget.

George W Bush är under mycket stark press att göra något åt situationen. Hans parti republikanerna riskerar en förlust i kongressvalet om två veckor, vilket till stor del beror på att opinionen mot Irakkriget har vuxit sig allt starkare i USA.

Jens Kärrman