”Vi har provsprängt kärnvapen”

NYHETER

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå: Underjordisk provsprängning i dag

Seoul

Nordkorea har genomfört en underjordisk provsprängning av kärnvapen, uppger den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Sprängningen ska ha genomförts under måndagen.

I eftermiddag håller FN:s säkerhetsråd ett möte om händelsen.

”Vår vetenskapliga forskningsavdelning har säkert och framgångsrikt genomfört ett underjordisk kärnvapenprov den 9 oktober”, rapporterar nyhetsbyrån och tillägger att inga läckor eller andra faror förekommit.

Samtidigt som Nordkorea bekräftade sprängningen meddelade sydkoreanska regeringskällor att underrättelsetjänsten hade uppgifter om att den genomförts.

– President Roh Moo-Hyun har sammankallat ett krismöte med berörda ministrar för att diskutera den nordkoreanska frågan. Mötet beror på att det har skett en allvarlig förändring i situationen som berör Nordkoreas kärnvapenaktivitet, sade utrikesministerns talesman.

Skälvning i marken

Sydkorea har registrerat en skälvning i marken på 3,58 på Richterskalan i Nordkorea klockan 10:36, sade utrikesministerns talesman. Han sade att de ministrar som är berörda sitter i möte med presidenten.

”Nordkorea har genomfört sin första provsprängning av kärnvapen”, uppgav Nordkoreas statliga nyhetsbyrå.

”Kärnvapenprovet genomfördes med 100 procent av vår kunskap och teknologi”.

Premiärminister Shinzo Abe, på besök i Sydkorea, sade att Japan ännu inte har kommenterat provsprängningen men att man nu samlade och analyserade uppgifter om situationen.

Sydkoreas försvarsdepartement sade att provet gjordes vid Hwadaeri nära Kilju klockan 10:36 (3:36 svensk tid) då ljudet av en sprängning registrerades.

Japan: Allvarligt hot

Departementets talesman sade att militären nu beordrat alla sina enheter att höja sin beredskap utöver den normala nivån.

Japan sade att landet kommer att skicka en allvarlig protest till Nordkorea om sprängningen bekräftas.

– Om den bekräftas är den ett allvarligt hot mot stabiliteten i Nordostasien och vi kommer att protestera kraftigt, sade en talesman för den japanska regeringen.

Kina fördömde provet och beskrev det som ”skamlöst” i ett tillkännagivande i tv, rapporterar AFP.

Kina har hittills varit Nordkoreas enda trogna allierade, men redan tidigare har Peking uttryckt kritik mot Pyongyangs agerande.

TT-Reuters