Han är sagornas moderne hjälte

Foto: Fantasylegenden Neil Gaiman är från början britt men bor numer i Minneapolis i USA. Gaiman fick sitt stora genombrott 1989 med vuxenserien ”Sandman”.
NYHETER

För de flesta är Neil Gaiman ett okänt namn. Men i fantasykretsar hyllas han som en hjälte.

– Jag tror att det handlar om en känsla av samhörighet, säger han om sina hängivna fans.

Foto: Clare Danes i "Stardust".

Under Fantastisk filmfestival gästade författaren Neil Gaiman Sverige och Lund för att prata om sitt senaste projekt – den bioaktuella filmen ”Stardust” .

När han klev in i den fullsatta biosalongen utbröt en storm av applåder och visslingar. För en oinvigd ter det sig märkligt att en 47-årig britt väcker sådan uppståndelse. Men Gaiman är en av fantasygenrens bäst säljande författare. Och fansen trängs i hopar vid boksigneringar.

– De vill säga tack. För människor, och kanske särskilt svenskar, blir boken en ursäkt att komma fram och tacka för att jag skrivit något de tyckte om, säger han.

Filmen ”Stardust”, en filmatisering av Gaimans bok med samma namn, är en romantisk saga fylld av häxor, enhörningar och ärofyllda uppdrag. Samt en oväntat stjärnspäckad rollbesättning. Bland annat Robert De Niro som den fjollige kapten Shakespeare.

– Han och Jack Nicholson var på vår bullshitlista. När Nicholson hade tackat nej så skulle vi börja med den riktiga castingen. Men vi kom inte ens till Nicholson. De Niro sa ja, berättar Gaiman.

Han började sin karriär inom science fiction-litteraturen men bytte inriktning när genrens ständiga framtidsperspektiv inte lockade längre.

– Fantasyn erbjuder något annat. En semester eller någonstans att försvinna iväg för att sedan komma tillbaka och se på tillvaron med andra ögon.

”Stardust” har premiär den 5 oktober.

Läs mer och tyck till om filmen:

Martin Ekelund (.se)