Det okända succébandet

The Perishers består av Ola Klüft, Martin Gustavson och Thomas Hedlund. På bilden saknas basisten Pehr Åström.
The Perishers består av Ola Klüft, Martin Gustavson och Thomas Hedlund. På bilden saknas basisten Pehr Åström.

De gillar inte att skryta. Men här är ett av Sveriges mest framgångsrika okända band.

– Att vara kaxig är helt enkelt inte vår grej, säger sångaren Ola Klüft.

Med sina vemodiga melodier har Umeå-bandet The Perishers vunnit fans över hela världen. Flera av deras låtar har medverkat i succéserier i tv som ”O.C”, ”Grey´s anatomy”, ”Veronica mars” och ”One three hill”. Men trots framgångar i USA har det gått trögt med skiv-försäljningen i Sverige.

– Det är svårt att veta vad som saknas här hemma. Vi gör bra låtar, men det räcker inte riktigt, säger Ola Klüft.

The Perishers har just släppt sin tredje fullängdare, ”Victorious”. Inte heller den här gången tror de på någon svensk succé. Men så är de heller inte bandet som gillar att skryta.

– Om till exempel Moneybrother åker till USA och spelar blir det omskrivet i tidningarna. När vi åker dit är det helt tyst. Men det är nog mycket vårt eget fel. Vi tycker inte att vi är framgångsrika. Vi gillar inte att vara med på bild eller i videos. Vi gillar att vara anonyma och sätta musiken i fokus, säger bandmedlemmarna.

På ”Victorious” har de tagit hjälp av producenten Per Sunding som bland annat arbetat med The Cardigans och The Ark. Samarbetet har inneburit att bandet vågat ta ut svängarna mer än tidigare. Nu visar de upp en poppigare sida.

– Vi har alltid gjord musik som är svår att hata, och kanske även att älska. Men Per har hjälpt oss att bli spetsigare, så nu kan folk både älska och hata oss, säger trummisen Thomas Hedlund.

Jonas Andersson

Läs mer och tyck till

Fakta/ Här har du hört The Perishers

(.se)

Publisert: