Sparkades – DO vill ta fallet till domstol

NYHETER

”Jag är den enda utlänningen, klart att jag tänker att det beror på det”

Dembah Bah kallades in till chefen, fick ett varningsbrev och blev avstängd.

I dag 17 månaders senare vet han fortfarande inte varför.

Foto: Dembah Bah blev uppsagd från sitt jobb på gruppbostaden i Härryda utan förklaring, nu vill DO ta fallet till rättegång. ”De straffar både mig och de boende. Jag vet en person, som säger att han inte vill äta om inte Dembah kommer”, säger han.

Nu vill ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) driva målet i domstol.

Dembah Bah hade arbetat på gruppbostaden i Härryda kommun i fyra år när han i april 2006 kallades in till chefen. Där fick han beskedet att han var avstängd från sitt jobb.

Allvarliga fel

– Jag har inte slarvat, jag har rätt bakgrund, en annan kille på jobbet har precis samma utbildning. Jag är den enda utlänningen, det är klart att jag tänker att det beror på det, säger Dembah Bah.

Demba Bah vände sig till antidiskrimineringsbyrån (ADB) som tog sig an fallet.

De menar att Härryda kommun begått allvarliga fel i hanteringen av Demba Bahs fall.

Bland annat ska chefer vid flera tillfällen ha uttalat sig nedvärderande och kallat honomför för Blackey, afrikanen, svarta mannen och svartskallen.

Vill inte kommentera

– Han har blivit offer för en ny föreståndare som misshagade honom. Det finns inga bevis för att han begått några tabbar i jobbet. Man har också splittrat en personalgrupp utan att kontakta facket och vad värre är brutit upp banden med vårdtagarna. Vi vet föräldrar som är förtvivlade, säger Jan Åberg på ADB.

Ärendet fins nu hos DO som slagit fast att det rör sig om diskriminering och därmed är beredda att ta ärendet till domstol.

På Härryda kommun vill man inte kommentera ärendet närmare.

– Om han anser sig vara uppsagd på felaktiga grunder är det en arbetsrättslig fråga. Det vore oetiskt att diskutera enskilda personer i medierna, säger Marianne Naversjö, personalchef i Härryda kommun.