Anlagd brand i järnvägstunnel

NYHETER

Tågtrafiken i Strängnäs inställd till torsdag morgon

En misstänkt explosion inträffade i en järnvägstunnel vid Strängnäs station på onsdagen.

Kraftig rökutveckling uppstod, men inga personer skadades.

Tågtrafiken till och från Strängnäs stoppades och ställdes in för resten av dygnet.

Larmet om en eventuell explosion i tunneln kom vid 17.30-tiden, och tunneln fylldes snabbt med rök. Polis, brandkår och ambulans skickades till platsen.

Några timmar efter larmet kunde polisen ännu inte säga vad som hade hänt eller om en explosion verkligen ägt rum. Det fanns heller inga rapporter om skadade.

– Räddningstjänsten har inte varit inne i hela tunneln utan väntar på besked från Banverket om att hela området ska vara jordat, säger Maarit Jöhnemark, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland, till TT vid 20.30-tiden.

Kan ha varit anlagd

Enligt Jöhnemark fanns indikationer på att ett brott kunde ligga bakom det inträffade. Tecken tydde på att branden kunde ha varit anlagd.

Rökutvecklingen i tunneln ledde till stopp i tågtrafiken förbi Strängnäs. Stoppet påverkade tåg på sträckan Eskilstuna–Södertälje–Stockholm, uppger Banverket på sin hemsida.

Enligt verkets presstjänst ställdes alla resterande tåg in och trafiken kommer att upptas på torsdagsmorgonen.

Vagnen fylldes av rök

Magnus Johansson befann sig på ett tåg mellan Stockholm och Eskilstuna som vid 17.30-tiden åkte igenom tunneln i Strängnäs.

– När vi kom in i tunneln fylldes vår vagn av rök. Den kom in genom taket och spred sig i vagnen, säger Magnus till aftonbladet.se.

Oroliga passagerare tog sina saker och begav sig till andra delar av tåget.

– Jag reagerade på att vi inte fick någon information av tågpersonalen. Någon från personalen sprang igenom vår vagn, men vi fick inte veta något, säger Magnus.

Efter en stund kom dock beskedet att det varit brand i en servicetunnel och att det inte var någon fara för passagerarnas säkerhet. Magnus klev av i Eskilstuna.

– När jag stod utanför tåget såg jag att vagnen vi satt i var helt svart på taket, säger Magnus.

Enligt Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour hade det dock inte brunnit på tåget. De svarta brännmärkena kan ha varit sot från sönderbrända kablar.

– Det finns inga rapporter om fel på något tåg. Rökutvecklingen kom från servicetunneln, säger han.