”Det small bara till”

Av: Robert Triches, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Forselius, 41 och Bernt Zetterlund, 64 berättar själva om skräckupplevelsen i skogen

För första gången berättar Mikael Forselius, 41 och Bernt Zetterlund, 64, med egna ord om sin skräckupplevelse när de överfölls av en björn nära Lillhärdal i går.

– Jag såg en rörelse och trodde det var en älg som låg ner, sen small det bara till och björnen var över mig, berättar Bernt.

Rivna Här har helikoptern med de bägge skadade jägarna kommit till Östersunds sjukhus.
Foto: LÄSARBILD
Rivna Här har helikoptern med de bägge skadade jägarna kommit till Östersunds sjukhus.

Det är i ett pressmeddelande som de bägge männen berättar om hur de blev attackerade av björnen. De skriver att de mår efter omständigheterna väl och att Mikael Forselius ska opereras för skador på vänster öga, ett sår på vänster lår och ett brott på höger underarm. Bernt Zetterlund kommer eventuellt att få operera vänster ben eftersom en muskel kan vara skadad.

Bägge två har dessutom sår och bitsår på sina kroppar.

Om händelsen skriver de att de stod i skogen när de hörde sin jakthund skälla envist. Bernt gick först för att undersöka vad som hände och efter följde Mikael som filmade med sin mobiltelefon.

”Björnen var över mig”

– Jag såg en rörelse och trodde det var en älg som låg ner, sen small det bara till och björnen var över mig, berättar Bernt.

Han hann skjuta mot björnen under anfallet, men tappade sitt gevär när björnen kom över honom. I tumultet som följde anfölls även Mikael som blev biten och riven i huvudet.

– Jag minns inte riktigt om jag lyckades skjuta ett skott innan jag for omkull, berättar Mikael.

Efter att ett tredje skott avlossats sprang björnen iväg med hunden efter sig. Först då kunde jägarna slå larm till SOS.

”Tur att vi var två”

– Det var tur att vi var två, annars hade det nog gått riktigt illa. Nu hade björnen två som irriterade den, säger Bernt.

De är själva övertygade om att björnen anföll på grund av att den blivit störd av hundens skällande.

Mikael Forselius och Bernt Zetterlund förhördes av polisen natten till måndagen på sjukhuset i Östersund.

Formellt är de misstänkta för jaktbrott, eftersom björnen skadesköts utanför ordinarie jakttid. Deras vapen och mobiltelefoner har beslagtagits till dess misstankarna avskrivits.

Publicerad: