Skogsbönder går miste om miljoner

NYHETER

Stora skillnader mellan försäkringsbolagen

Foto: Skog som fälldes av Gudrun, söder om Ljungby.

Försäkringsbolagen betalar ut för låg ersättning för stormstubbar från orkanen Gudrun.

Enligt lantbrukstidningen ATL handlar det om 100 miljoner kronor som skogsägarna inte har fått.

När orkanen Gudrun fällde massor av träd gick skogsägarna miste om stora intäkter. En förlust orsakades av stubbarna, som blir högre på vindfällen än på vanliga stammar.

ATL har låtit en konsult, Lennart Bertilsson, beräkna hur stormstubbarna borde ersättas av försäkringsbolagen. Och hans dom är hård: Av de stora föräkringsbolagen är det bara If som har betalat ut en skälig ersättning.

If har betalat tio kronor per kubikmeter, medan Länsförsäkringar, Folksam och Dina endast har gett fem kronor.

Tusentals drabbade

Anledningen är att If använder Länsförsäkringars gamla värderingsmall. För Länsförsäkringar, Folksam och Dina ligger numera i stället Skogsstyrelsens värdering till grund för ersättningen.

Men ATL har avslöjat att Skogsstyrelsen värderade Gudrunstubbarna för lågt. Skogsstyrelsen har medgett att man har räknat fel, men går inte med på att felet är så stort som ATL:s beräkningar visar.

Enligt ATL kan det handla om 100 miljoner kronor som skogsägarna har gått miste om. I Jönköpings län har sannolikt tusentals skogsägare drabbats.

”En stor skandal”

Men trots att ATL har skrivit flera artiklar om detta har försäkringsbolagen inte höjt sina ersättningar.

– Det här är ett fel som har drabbat alla, så de hade kunnat ge alla fem kronor till. Men den vägen väljer de inte, utan alla måste klaga själva. Försäkringsbolagen hoppas väl att folk inte ska orka och så ska de spara en massa pengar, säger journalisten Torbjörn Esping, som har skrivit artiklarna i ATL.

Och nu brådskar det för de skogsägare som har fått för lite i ersättning. Det är bara tre år efter skadan som en försäkringstagare har rätt att klaga.

– Det är skandal att skogsägarna som drabbats av stormarna Gudrun och Per nu ska bli blåsta igen – av Skogsstyrelsen och försäkringsbolagen, tycker Torbjörn Esping.