Avtal klart för Kommunal

Publicerad:
Uppdaterad:

”Ett mycket bra avtal för oss”

LO-facket Kommunal svarade natten till fredagen ja på det lönebud som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) lämnade i onsdags. Kommunal betecknar det som ett av arbetsmarknadens bästa avtal.

Cirka 400 000 kommunanställda får ett treårigt avtal med 13,8 procents lönelyft. Det motsvarar 842 kronor i månaden per år. I totalsumman ingår också en jämställdhetspott. SKL har dock kommit fram till att avtalet ger ett lyft på 13,2 procent under tre år.

- Ett mycket bra avtal för oss, ett av arbetsmarknadens bästa, sade Kommunals ordförande Ylva Thörn som var nöjd med att avtalet slöts utan medling.

”Ett klart trendbrott”

Hon framhåller särskilt jämställdhetspotten som ett stort framsteg i avtalet.

- Det är ett klart trendbrott mot mer jämställda löner. Lönenivån bygger på LO-samordningen och ryms inom den samhällsekonomiska ramen.

Även från SKL hördes det i stort sett bara positiva tongångar.

- Det finns en särskild satsning på kvinnor som tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden. Vi tror att det är ett bra sätt att locka fler kompetenta kvinnor till jobb inom kommun och landsting, sade Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

”Kan bli knepigt att klara ekonomin

Hon anser att lönenivån är hög, men att "sektorn i stort sett klarar detta". Däremot tror hon att vissa kommuner och landsting kan få det lite knepigt att klara ekonomin.

Även tjänstemannafacket SKTF och akademikerfacket SSR har fått ett avtalsbud från SKL. Ett svar från dem väntas under fredagen.

TT

Publicerad: