Nyheter

Svenskar stressar av med impulsköp

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Så undviker du de största köpmisstagen

För många svenskar är det dags för löning nu och då ökar risken för impulsköp.

– Man vill unna sig något och många inbillar sig att det är något bra, säger psykolog Kerstin Hellström till aftonbladet.se.

Men impulsköpen kan ge bitter eftersmak.

För många svenskar har shopping blivit ett slags intresse, en hobby man ägnar sig åt på ledig tid, snarare än ett nödvändigt ont.

– Det är ett nöje som många upplever som trevligt och behagligt. När man står i affären är man övertygad om att man vill ha det. Men när man kommer hem och tittar på utgifterna så kanske man inte tycker det är lika bra, säger Kerstin Hellström.

Varför shoppar vi?

– Det kan ses som en avkoppling när man har mycket i huvudet. Ungefär som att se på tv eller äta. Nu när vi lever stressiga liv med många bollar i luften kan det också vara ett lätt sätt att känna att man har åstadkommit något.

Vi unnar oss

Lyxkonsumtionen ökar i Sverige och enligt Kerstin Hellström kan det kopplas till medierapportering och trendrapporter.

– I media kan vi läsa om inredning, lyx och vitsen att satsa på kvalitet. Vi vill visa att vi tillhör en viss grupp och identifierar oss med den. Vi vill att man ska kunna se att vi förstår sakers värden. Det ger en fjäder i hatten för många.

Många får sin lön i dag och då ökar risken för impulsköp, vissa inköp kan vara bra, medan andra är mindre lyckade.

Varför impulsshoppar man?

– Där kommer den positiva känslan in. ”Äntligen, nu ska jag unna mig”. Man gör något speciellt när man får pengarna. Det kan vara att resa eller shoppa och man känner att man förjänar det och kan unna sig.

Är tröstshopping ett vanligt problem?

– Inte så vanligt, men utbudet är större i dag. Vissa tröstäter eller tröstdricker medan andra spelar eller shoppar. Man känner att det ger något som man gjort sig förjänt av.

Fult blir fint

För vissa blir shoppingen ett problem. Man spenderar för mycket pengar på saker som man kanske inte alls behöver.

– Hos dem som har riktiga shoppingproblem så räcker inte det. Man lånar, säljer saker och har hela garderoben full med skor. Det är inte sakerna i sig som det handlar om, det är känslan som man är ute efter.

Påverkas vi mycket av trender?

– Mycket. Det kan du märka på modet. Något som man tycker är jättefult, tycker man plötsligt några månader senare är riktigt fint. Man påverkas av det man ser.

Blir du också påverkad?

– Ja, det blir jag. Det är helt okej, allt behöver inte vara fel för att man blir påverkad, säger Kerstin Hellström.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Så undviker du dåliga impulsköp:

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Publisert: