Svenskar ute ur Burma: "Det är över"

1 av 3
VÅLDETS OFFER Många människor har dödats i sammanstötningarna.

avTobias Österberg

NYHETER

Upproret i Burma är över. Militärdiktaturen vann och hoppet är ute för en ny generation burmeser.

Så drastiskt sammanfattar den svenska diplomaten Liselotte Agerlid läget.

Liselotte Agerlid arbetar som ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Thailand. Hon är politisk rapportör med ansvar för Burma, som saknar svensk beskickning.

I tisdags kom hon till Rangoon och fick dagen efter sällskap av ambassadkollegan Johan Hallenborg. Under de första dagarna kunde de fritt berätta för medier om sina skakande upplevelser. Men i fredags släckte regimen ner mobiltelefonnätet och deras röster tystades.

Skräcken

På söndagen reste de tillbaka till Bangkok. TT når Liselotte Agerlid när hon precis kommit hem till familjen.

Vilka är dina starkaste intryck efter de här dagarna i Burma?

Hon suckar och tar sats:

– Den mening som just nu bäst beskriver känslan över allt som hänt i Burma är: Den militära diktaturen har än en gång lyckats sätta skräck i en hel generation.

– En ny generation har blivit våldsamt nedslagen, våldsamt nekad demokrati och möjligheter till ett vettigt liv. De som var ute på gatorna var helt övervägande unga människor, munkar och civila, som inte var med vid upproret 1988. Nu har militären slagit ned det här upproret och den långsiktiga konsekvensen kan mycket väl bli att diktaturen får det tyst och lugnt i 20 år till.

Uppgivna

Du menar att det är över, att diktaturen har vunnit slaget?

– Ja, det är svårt att komma till någon annan slutsats när man precis har åkt ifrån ett Rangoon som har oerhört mycket militärer ute på gatorna. Var och kan se att det är fullständigt omöjligt för ett demonstrationståg att kunna samlas och göra någonting.

– Folk är rädda. Det är en allmän känsla att slaget är förlorat. För den här gången är det så.

Regimens uppgifter om antalet döda under protesterna ger hon inte mycket för:

– Vi fick i dag (söndag) obekräftade uppgifter från en av de större ambassaderna i Burma om att 40 munkar i Insein-fängelset skulle ha misshandlats till döds natten till i dag och sedan kremerats på en namngiven plats.

– Ingen kan säkert säga hur många som har dött under de här dagarna.

Hon berättar också om tre munkkloster i Rangoon som ska ha utsatts för nattliga räder. Utsända rapportörer fann på söndagsförmiddagen klostren helt övergivna.

Dit igen

Förutom den rena skräcken bidrar den extrema fattigdomen, enligt Liselotte Agerlid, till att människor inte kan demonstrera mer; man har helt enkelt inte råd att vara borta från sina jobb.

– Men varenda burmes som vi har pratat med stöder protesterna varmt.

Hon är omskakad efter upplevelserna:

– Det är något alldeles oerhört att bevittna rader av tungt beväpnade soldater marschera mot sitt eget folk och skjuta mot bortflyende människor.

– Visst kommer jag att åka tillbaka. Men exakt när vet jag inte.