Juntaledare ska träffa Suu Kyi

NYHETER

Lovade FN-sändebudet att träffa Burmas demokratisymbol

Foto: Than Shwe har gått med på att träffa oppositionens Aung San Suu Kyi.

Ett ljus har tänts för den burmesiska demokratirörelsen.

Militärjuntans högste general Than Shwe har gått med på att träffa oppositionens Aung San Suu Kyi.

Men på ett villkor – att hon slutar ”motarbeta” juntan.

General Than Shwe har lovat FN:s sändebud Ibrahim Gambari att han personligen ska möta Suu Kyi för ett samtal om Burmas framtid.

FN-sändebudet Gambari besökte Burma mellan lördagen och tisdagen och uppmanade då juntan att sluta sina trakasserier av demokratiaktivister.

Delar inte framtidssyn

Men Than Shwe delar inte Gambaris och Suu Kyis framtidssyn. I stället kommer han att träffa demokratikämpen för att förmå henne att sluta med sin kamp att skapa ett fritt och demokratiskt Burma.

Uppgifterna kommer från burmesiska statsmedier. Och enligt dessa är Suu Kyi ett hot mot landets säkerhet och hon eftersträvar ”fullständig förödelse”, uppger AP.

Juntan har flera gånger tidigare uppmanat Suu Kyi att upphöra med sin demokratikamp. Men det är nu första gången general Than Shwe personligen går med på att träffa henne.

Ses som en framgång

Mötet ses också som en framgång med tanke på att generalen uppges hysa stort agg mot demokratiledaren och svär så fort någon nämner hennes namn.

Suu Kyi sitter i husarrest och har inte fått träffa någon högt uppsatt ledare i militärjuntan sedan 2002.

På torsdagen rapporterade också statsmedierna i Burma att sammanlagt 2 093 personer greps i samband med förra veckans demonstrationer. 692 av dessa ska ha släppts.

Men enligt obekräftade uppgifter kan så många som 8 000 människor ha gripits.