Här får missbrukare unikt stöd och hjälp

NYHETER

Kriminalvården, socialtjänsten och sjukvården har samlats under samma tak

Foto: Andreas Ericson, Kajsa Skoglund Johner och Irene Böhm tar emot klienter med missbruksproblem och jobbar tillsammans med sina kollegor för att hålla dörren öppen för alla som behöver stöd och hjälp.

Nystartade Järntorgsmottagningen ska göra det lättare för missbrukare att söka hjälp. Kriminalvården, socialtjänsten och sjukvården har gått ihop och samlat sin kompetens på ett och samma ställe.

Allt i ett – unikt

Järntorgsmottagningen är unik och täcker in flera av de områden där den som fastnat i ett missbruk behöver hjälp och stöd.

– Frivård, socialtjänst och beroendeklinik tillsammans finns ingen annan stans i landet så vitt jag vet, säger socialsekreterare Andreas Ericson.

Avgiftning, motivationssamtal och återfallsprevention är några av de insatser som erbjuds. För att öka tillgängligheten och få fler att komma hålls en öppen mottagning minst två timmar varje vardag.

– 14 timmar i veckan står dörren öppen och man kan komma hit utan tidsbokning och man behöver ingen remiss, säger Irene Böhm som är samordnare på mottagningen.

Många vinster med samarbetet

Vinsten för klienterna är uppenbar eftersom de slipper flänga hit och dit i ett redan utsatt läge.

– De kanske har sju eller åtta professionella kontakter. Nu kan de träffa flera av dem på samma ställe, säger Andreas Ericson.

För personalen innebär samarbetet många fördelar.

– Vi lär oss förstå varandras språk och det blir inte så stora skillnader mellan hur vi ser på samma klient, säger Andreas Ericson.

Många gånger är det tufft att ensam stötta och motivera patienterna som ofta är både socialt utslagna, kriminellt belastade och fast i ett långvarigt missbruk.

– Då underlättar det att inte vara ensam bärare av allt som rör klienten, vi får ett delat ansvar, säger Kajsa Skoglund Johner som arbetar inom frivården.