Väskan larmar när ovän ringer

NYHETER

Snart kommer det smarta tyget

Snart kommer handväskan som ändrar mönster beroende på vem som ringer i mobilen. Ringer din kära lyser varma färger, ringer en ovän skriker handväskan i grälla mönster.

Sådan teknik har tagits fram vid Textilhögskolan i Borås. Det kallas smarta textilier och får Linda Worbin och hennes doktorandkolleger vid högskolan att tro på en spännande framtid för textilbranschen.

– I stället för en ljudsignal så förändras mönstret på väskan i olika färger och mönster. I väskan finns en liten dator som tar informationen från mobiltelefonen och styr vad som ska hända med det ledande materialet som väskan är gjord av, säger Linda Worbin.

Invävd metalltråd

Handväskan är bara en av många tänkbara applikationer för det smarta tyget som kan reagera på exempelvis värme, ljus, ljud eller väta. Det som gör det möjligt är tunn metalltråd som vävts eller stickats in i tyget.

Det nya tyget är också på väg in i sjukvården och kan snart komma att utvecklas i industriell skala.

Inom sjukvården kan tyget via sensorer till exempel beskriva hur en patient sitter i en rullstol. På det sättet kan sittsår komma att undvikas.

– Vi har ett projekt på gång med ett företag som tillverkar rullstolar, säger Linda Worbin.

Även räddningstjänsten kan ha nytta av de intelligenta tygerna genom att det går att ha kläder som kan mäta till exempel puls och temperatur.

Kramkudde

I Borås finns en av bara fem maskiner i världen som industriellt kan bearbeta metalltråden och väva in den i vanligt garn. Worbin visar upp garn av koppar, mässing, stål och kolfiber.

Textilier med invävt värme- eller strömledande material kan i framtiden komma att finnas i våra vardagsliv på olika sätt.

Worbin visar upp kuddarna, som berättar om att du kommit hem för din kamrat som bor på en annan plats. När du kramar din kudde skickas en radiosignal till kamratens kudde som genast börja lysa eller får ett annat mönster.

Bertil Åkesson/TT