Ullenhag: En fullt naturlig diskussion

Svarar på frågor – Leijonborg har semester

Lars Leijonborg befann sig på fredagen på semester.

Hans pressekreterare hänvisade därför alla frågor till partisekreteraren Erik Ullenhag.

Är du förvånad över att två nya länsförbund vill ha en ny partiledare?

– Att det sker en partiledardiskussion, eller en ledningsdiskussion överhuvudtaget, är ju fullt naturligt inför varje landsmöte. Sedan gör ju jag bedömningen, efter att ha varit på många folkpartiårsmöten den senaste månaden, att stödet för Lars Leijonborg är sådant att han blir enhälligt omvald på landsmötet i september.

Men är du förvånad över kraven från Blekinge och Västerbotten?

– Jag hänvisar till vad Ingvar Carlsson (före detta socialdemokratisk partiledare) brukade säga: En bra dag var när ingen hade krävt hans avgång. Lite grann så är ju politiken, det är naturligt att man diskuterar ledarfrågan.

Har du mött någon kritik på dina resor till länsförbunden?

– Det är klart att det finns en diskussion, uttrycket för det är ju att två länsförbund lyft frågan. Det finns en glädje över regeringsskiftet och att alliansen vann valet, det överskuggar att folkpartiet backade i valet, men det är klart att den diskussionen förs i folkpartiet också, att vi förlorade väljarstöd, säger Ullenhag.

– Sedan har vi lagt ned mycket tid och diskussion i partilandet, men också på riksnivå för att se till efterbörden av dataintrångsskandalen i den meningen att det handlar om att detta inte ska kunna ske igen.

Hur skulle du vilja beskriva kritiken som finns mot Leijonborgs partiledarskap?

– Det är inte riktigt min roll att göra. Det är partiet och dess medlemmar som diskuterar vem som ska leda partiet. Det vore fel att partisekreteraren artikulerar vad jag tror sägs.

TT

Publisert: