Guillou: Han har gjort en stor insats som PO

NYHETER

Kollegorna om Olle Stenholms bortgång

Olle Stenholm betydde mycket för svensk journalistik och för arbetet med pressetik.

I dag sörjs hans bortgång av kollegor och vänner inom svensk press.

– Han hade en personlig moral som han lyckades överföra till yrkesmoral, säger journalisten och författaren Jan Guillou till aftonbladet.se.

Publicistklubbens förre ordförande Jan Guillou var själv med om att utse Olle Stenholm till Allmänhetens pressombudsman.

– Han var den bästa tänkbara som fanns. Det fanns knappast någon motkandidat. Det var ett logiskt och bra val, säger Guillou till aftonbladet.se.

– Han har gjort en stort insats som PO. Han är en moralist i god ordning. Han hade en personlig moral som han lyckades överföra till yrkesmoral.

– Han intresserade sig för saker som många journalister struntar i, som yrkesetik, säger Jan Guillou.

Ser du någon självklar efterträdare?

– Nej.

Framstående utrikesjournalist

Publicistklubbens nuvarande ordförande och SVT:s utrikeskommentator Stig Fredriksson var nära vän till Olle Stenholm och sörjer honom som en vän, men också som en betydande person för svensk journalistik.

– Han har en lång karriär bakom sig också inom radio och tv. Han har också betytt mycket som en framstående utrikesjournalist, säger Fredrikson till aftonbladet.se.

– Som PO har han ju betytt oerhört mycket för att få pressen att åstadkomma bätttre självsanering och han har tagit itu med det här att allmänhetens förtroende för pressen minskar genom övertramp. Han har försökt ta itu med det.

Hur kommer du att minnas honom?

– Jag minns honom som väldigt hängiven pressens bästa ideal och som en företrädare för det bästa inom svensk journalistik.

Ser du någon som kan ta över efter honom?

– Nej, jag ser ingen självklar som kan ta vid, säger Stig Fredrikson.

Ärlig och empatisk

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin är en av dem som fått motta kritik från Olle Stenholm.

– Ja, han har kritiserat Aftonbladet många gånger och ofta med all rätt. Han har alltid gjort det med kunnighet och noggrannhet och därför har man alltid respekterat hans åsikter, säger Gerdin till aftonbladet.se.

– Det är en stor sorg som har drabbat mediesverige. Olle var en oerhört kunnig, ärlig och empatisk journalist. Det tycker jag har genomsyrat hans gärning både som reporter, programledare och inte minst som Allmänhetens pressombudsman.

Aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist håller med.

– Olle Stenholm var en person med mycket stor integritet och en person som brann för god journalistik. På det sättet var hans arbete som PO verkligen perfekt.

”Personligen ledsen”

– Jag blir personligen ledsen för jag kände Olle genom vårt arbete i samarbetsnämnden och genom hans engagemang för Dawit Isaak, säger Arne König, Journalistförbundets vice ordförande.

– Jag skulle säga att det var han som bidrog till att de samlade medieorganisationerna i landet drog i gång kampanjen för Dawit Isaak. Vi satt en kväll i Vilnius för ett par år sedan och skissade på riktlinjerna för kampanjen, som så småningom blivit en ganska stark samlande faktor.

– Han var en oerhört ärlig, och seriös och stark person. Han har kämpat länge mot sin sjukdom, och vi hade väl hoppats att han vunnit över den, så jag blir bedrövad, säger König.

Nära samarbete

Tidningsutgivarnas vd Barbro Fischerström låter lika sorgsen:

– Det är förfärligt sorgligt. Vi har haft ett mycket nära samarbete. Han har ju funnits i vårt hus, så vi har träffats många gånger per vecka. Det känns som en kär vän som har gått bort, säger hon.

– Men vi är innerligt tacksamma över den tid som vi har fått jobba med Olle. Det har varit oerhört stimulerande. Och nu tänker vi naturligtvis på hans nära och kära, säger Fischerström.

Alla artiklar:

Johanna Melén, TT