Nio terrorgripna i Storbritannien

NYHETER

"Planerade att kidnappa brittisk soldat och avrätta framför kameran"

Foto: Reuters
Gryningsräd Brittisk polis slog tidigt i morse till mot en rad olika adresser i Birmingham. Enligt poliskällor planerade ligan att kidnappa en brittisk soldat i Birmingham och sedan avrätta offret inför kameran. Filmen skulle läggas ut på nätet. Uppgifterna har inte bekräftats officiellt.

De skulle kidnappa, tortera och avrätta en soldat inför kameran och sedan lägga ut filmen på nätet.

Det påstår brittisk polis, som idag grep nio personer i Birmingham.

Samtliga misstänkts för inblandning i förberedelse till terrordåd.

Tillslaget skedde redan i gryningen på onsdagsmorgonen, efter ett halvårs spaning mot en rad olika adresser i Birmingham.

Ett stort antal poliser slog till både mot bostäder och flera affärslokaler och grep åtta personer.

Minst en person greps i ett stängt internetkafé. En annan i anslutning till en bokhandel som specialiserat sig på islamisk litteratur.

Vid 16.30 meddelade polisen att en nionde person gripitps under eftermiddagen på motorvägen nära Birmingham.

Sammanlagt har minst tolv olika adresser spärrats av för undersökning.

- Vi står på tröskeln till en mycket omfattande utredning. Det är viktigt för oss att vi får alla bevis. Det här kommer att ta dagar och kanske veckor, sa polisens ansvarige utredningsledare David Shaw vid en kraftigt försenad presskonferens i Birmingham i eftermiddags.

Förtegen polis

Polisen ville då överhuvud taget inte besvara frågor om fallet, av hänsyn till utredningen.

- Vårt första ansvar är att skydda allmänheten, sa Shaw.

Tillslagen i morse har orsakat både oro och spekulationer i det invandrartäta bostadsområdet i Birmingham.

Brittisk polis har tidigare vid flera tillfällen slagit till mot just muslimer med stöd av terrorlagen. Anklagelserna har sedan visat sig grundlösa.

Många i de muslimska intressegrupperna i Birmingham var därför idag både skeptiska och kritiska till polisens omfattande razzia.

- Vi vet att operationen kommer att orsaka besvär för boende. Tusentals informationsbrev på flera olika språk kommer i eftermiddag att börja distribueras i området och vi ber om förståelse för de besvär den här operationen innebär, sa Shaw.

De gripna kan hållas i häkte i upp till en månad med stöd av brittiska terroristlagen.

"Röva bort soldat"

Enligt en armékälla tänkte ligan röva bort en brittisk soldat och sedan tortera och avrätta offret med halshuggning inför kameran - på samma sätt som terrorister i Irak gjort vid upprepade tillfällen.

Filmen skulle sedan läggas ut på nätet.

Enligt källan har polisen också hittat den lokal dit offret skulle föras.

- Soldaten är i 20-årsåldern och muslim. Offret befinner sig i säkerhet. Det är oklart vilken rang han har, om han var på permission eller bor i Birmingham, säger en källa till brittiska Sky News.

- Polisen slog till när ligan var redo att slå till.

Brittiske inrikesministern John Reid var några timmar efter tillslaget ovillig att kommentera uppgifterna om den påstådda planerade kidnappningen.

Både civilklädd polis och personal från säkerhetstjänsten MI5 deltog i operationen, som leddes av terroristbekämpningsstyrkan Midlands Counter Terrorism Unit.

Caroline Olsson, Susanna Vidlund