Tolv personer åtalade för skattebrott

NYHETER

Misstänks ha mörkat utbetalningar på 30 miljoner kronor

12 personer inom byggbranschen i Göteborg åtalades på tisdagen för grova skatte- och bokföringsbrott. Med falska fakturor har de mörkat utbetalningar på 30 miljoner i svarta löner.

I slutet av september förra året slog polisen till mot ett tiotal adresser i Göteborgsområdet. Anledningen var att det fanns misstankar om en omfattande svartjobbshärva inom stål- och byggbranschen. Tillslaget resulterade i att nio personer anhölls och värdefullt bevismaterial beslagtogs.

På tisdagen lämnades åtalet in till Göteborgs tingsrätt. Sammanlagt 12 personer åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Tre av dem åtalas som gärningsmän. De andra åtalas för medhjälp men har alla varit djupt engagerade i själva brottsupplägget, säger kammaråklagare Henric Fagher till Punkt SE.

Totalt är sju bolag inblandade i härvan och alla utom ett har sitt säte i Göteborg. Bolagen är verksamma inom stål-, svets- och byggbranschen.

– Det är ett relativt stort bolag som haft svart arbetskraft anställd. För att kunna avlöna dem har man tagit in osanna fakturor från de andra bolagen i bokföringen, säger Henric Fagher.

Med hjälp av de falska fakturorna har bolagen redovisat utgifter på 30 miljoner kronor som de aldrig har haft. I verkligheten har pengarna gått till personalens svarta löner.

– På så vis har man undanhållit staten nästan 20 miljoner kronor i skatt, säger Henric Fagher.

Straffet för grovt skattebrott är fängelse i max sex år.

– Beloppen är sådana att man hamnar i den övre delen av straffskalan, säger Henric Fagher.

Några av de misstänkta har gjort vissa medgivanden men merparten av de inblandade nekar till brott. 

Rättegången ska inledas om fyra veckor.

Karolina Vikingsson