Jyllands-Posten: Bildt blir utrikesminister

NYHETER

Ska ha fått erbjudandet redan efter valsegern

Ska nye statsministern Fredrik Reinfeldt ta loven av kritiken mot hans brister i utrikespolitiken genom att på fredagen utnämna högoddsaren Carl Bildt till utrikesminister?

Svaret är ja, enligt sensationella uppgifter i Jyllands-Postens nätupplaga på torsdagskvällen. Den danska tidningen stöder sig på en ”en källa nära Carl Bildt”.

Enligt Jyllands-Posten ska Carl Bildt ha fått erbjudandet omedelbart efter den borgerliga alliansens valseger den 17 september, men tackat ja först efter en lång förhandling.

TT har inte kunnat nå den förre moderatledaren för en kommentar.

”Spekulation”

I Sveriges Televisions Aktuellt kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt Jyllands-Postens uppgift:

– Det finns mycket spekulation. Jag vill inte beröra några namn. I morgon bitti vet vi.

Carl Bildt var statsminister 1991–94 , moderatledare 1986–99 och riksdagsledamot 1979–2001. Hans internationella kontaktnät är vittomspännande. Han utsågs 1995 till EU:s fredssamordnare efter inbördeskriget i Bosnien, var en av ordförandena för fredsförhandlingarna Dayton och blev sedermera högste chef (High Representative) för det politiska och civila förverkligandet av fredsavtalet i Bosnien-Hercegovina.

Utbildning till Leijonborg

Han var också fram till 2001 utsedd till speciellt sändebud för FN:s generalsekreterare Kofi Annan på Balkan.

Enligt Expressen kommer att folkpartiledaren Lars Leijonborg på fredagen att utnämnas till utbildningsminister och moderaten Mikael Odenberg blir finansminister i den nya borgerliga regeringen.

Finansdepartementet får ytterligare en minister, Lena Ek (c), och Cecilia Malmström (fp) får titeln EU-minister på sitt visitkort, om tidningens uppgifter stämmer.

TT