Tre döda efter gisslandrama och skottlossning i Kalifornien

NYHETER

36-årige ex-militären Albert Wong var beväpnad och tog tre kvinnliga anställda som gisslan på ett hem för krigsveteraner i Kalifornien under fredagen.

Minst 15–20 skott avlossades och polisen försökte under mer än åtta timmar få kontakt med mannen på telefon.

Nu har alla fyra hittats döda, uppger nyhetsbyrån AP.

Veteranhemmet i Yountville i norra Kalifornien är ett av USA:s största och har cirka 1 000 invånare.

Klockan 19.20 svensk tid, på fredagsförmiddagen lokal tid, kom larm om att en beväpnad man tagit tre personer gisslan på området, enligt lokaltidningen Napa Valley Register.

Beväpnad man med skottsäker väst

Mannen, som senare identifierades som 36-årige ex-militären Albert Wong , ska ha varit svartklädd, bar en skottsäker väst och var beväpnad med ett automatvapen.

Enlig nyhetsbyrån Ap var han lerfaldigt belönad för sina militära insatser framförallt i Afghanistan.

Tidningen uppger att han uteslöts från ett behandlingsprogram för krigsveteraner så sent som för två veckor sedan, och att de tre anställda som hölls gisslan var verksamma vid samma behandlingsprogram enligt nyhetsbyrån AP .

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Ett stort polisuppbåd har omringat veteranhemmet där en man beväpnad med automatvapen håller gisslan.

Ett stort polisuppbåd omringade veteranhemmet under flera timmar och enligt KTVU uppgav polisen att minst 15–20 skott har avlossats.

På en presskonferens strax efter klockan 23 svensk tid sa den lokala sheriffen John Robertson att både mannen och polisen har avlossat skott:

– Det handlar om ett stort antal skott.

Lät flera fly – behöll tre som gisslan

Enligt uppgifter till AP smög sig den beväpnade mannen in på en avskedsfest som ägde rum i en av byggnaderna på veteranhemmet. Mellan 10 och 15 personer fanns på plats och mannen lät flera av dem fly men behöll tre som gisslan.

Förhandlare från FBI kallades till platsen och försökte under mer än åtta timmar få kontakt med mannen.

Polisen uppgav på presskonferensen att de ringde både på hans mobil och fasta telefoner inne på hemmet, men utan att någon svarade.

Strax efter 03, svensk tid, rapporterade medier på plats att polispådraget trappades ner.

En stund senare uppgav flera amerikanska medier att både gärningsmannen och de tre ur gisslan hittats döda. Nyhetsbyrån AP hänvisade till en anonym myndighetskälla – och en stund senare bekräftade polisen tragedin.

I ett uttalande på Facebook skriver ledningen för veteranhemmet att de har aktiverat sin krisorganisation och samarbetar med polisen.

En av de boende, David Ferguson, säger till Napa Valley Register att händelsen är ”galen”:

– Vad gör en beväpnad man här? Här finns bara gamla gubbar. De flesta som bor här är mellan 80 och 90 år och har rollator eller rullstol.

Så många vapen finns i USA 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott