Nyheter

Experterna om Ibrahim Baylans avhopp

Av: 

Anna Alexandersson

NYHETER

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan avgår vid extrakongressen. Experterna pekar ut Veronica Palm som ett stark namn i kampen om posten.

Jenny Madestam.
Jenny Madestam.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet och ledamot i förbundsstyrelsen för Sveriges Kristna Socialdemokrater:

Vad får det för konsekvenser?

– Det här kom inte oväntat. Frågan var inte om det skulle komma, utan när det skulle komma. Frågan var om det skulle komma före eller efter kongressen. Det här kan tolkas på två sätt att det kommer nu. Det ena sättet är att avgången ger valberedningen större handlingsutrymme för då kan valberedningen erbjuda de distrikt som sagt nej till Damberg att påverka partisekreterarposten. Då får de ett köttben så de kan svälja Damberg.

– Det andra sättet att tolka det på är att valberedningn har lagt ett pussel, valberedning har ett förslag, och i det pusslet finns ingen plats för Baylan. Då är det bättre att Baylan avgår nu av egen kraft.

– Det rädda ansiktet för honom själv men det blir också bättre för partiet. Men man ska komma ihåg att Baylan är vald till 2013. Ingen kan sparka honom så därför måste han avgå själv.

Vem tar över efter Baylan?

– Om man förutsätter att partiledaren blir en man, mycket talar för det även om inget är bestämt, då talar mycket för Veronica Palm. Men det går inte att ha både partiledare och partisekreterare från Stockholm så bestämmer man sig för Damberg går det inte med Veronica Palm.

– Ett annat namn är Anna Johansson från Göteborg. Det som talar mot Anna Johansson är att Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, sitter i verkställande utskottet. Då kan man tycka att Göteborg blir för tungt. Det kan ändå bli Anna Johansson. Jag tycker partiet är tillräckligt stort, hon har trätt fram och gjort ett bra jobb i kriskommissionen.

Kan du kasta in en joker?

– Det är svårt. Om vi håller oss på den kvinnliga sidan har jag lite svårt att se det namnet framför mig. Det finns en bred grupp. Fältet är för svårt att förutsäga. Valet av partisekrereterare kommer inte att bestämmas förrän partiledaren är bestämd, den personen måste ha ett ord med i lagen.

Vem blir partiledare?

– Det är som ett kalejdoskop, bilden förändras varje gång man tittar i det. Favorit är fortfarande kompromisskandidaten Österberg. Men jag skulle tro att valberedning eventuellt vill föreslå Mikael Damberg.

Bästa kombon?

– Antingen Österberg och Anna Johansson. Eller Damberg och Anna Johansson. Det är vad jag tror skulle bli bra för partiet men sedan är detta ett maktspel inom partiet.

Jenny Madestam, statsvetare, som har skrivit en avhandling om partiledarskap:

Vad får det för konsekvenser?

– Det är inte så märkligt att han tar det steget. Det hade varit märkligt om han inte gjort det. Det ser ut som om det blir en man som blir partiledare och då faller det sig naturligt att det ska vara en kvinna som partisekrekreterare och Ibrahim Baylan är ju inte kvinna.

– Jag hade kanske väntat mig att han skule ha gjort det lite tidigare. Han är ju en del av nederlaget med Mona Sahlin och allt. Det har snarare varit märkligt att han bet sig kvar så länge.

Vem tar över efter Baylan?

– Veronica Palm, eller om de kan övertala Ulrica Messing att komma tillbaka till politiken. Jag tror att det är centralt att det ska vara en kvinna. Om partiledaren ska vara en man kan man inte ha en man som partisekreterare.

– Jag tror man kommer vara väldigt mån om att det ska vara jämn könsfördelning. Då tror jag att detta är två tänkbara namn som kan matcha de män som är kandidater.

– Det står definitivt inte skrivet att Ulrika Messing vill tillbaka till politiken. Då är det Veronia Palm som är mest tänkbar. Hon är hungrig och har signalerat att hon är redo. Ylva Johannson kan också vara aktuell.

Vem blir partiledare?

– Det lutar åt att det skulle vara Östros eller Damberg. Österberg har pratats ner i det offentliga rummet så det tror jag är uteslutet.

Bästa kombon?

– Givet att vi får Östros som partiledare. Då tippar jag på Veronica Palm som partisekreterare.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: