Sandra såldes första gången när hon var 11

Sandra var 11 år när hennes mamma misstänks ha sålt henne första gången till en man som våldtog och misshandlade henne.

Nu är hon 14 och Migrationsverket har beslutat att utvisa henne ensam till Rumänien, där hon riskerar att säljas igen.

– Mina släktingar kommer att hitta mig och göra om det, säger hon.

SKICKAS TILLBAKA ENSAM Sandra har sålts till tre olika män, enligt henne själv och åklagaren. När hon har vägrat att vara till lags har de slagit henne. Bundit henne. Tvingat sig på henne. Nu ska hon skickas tillbaka till sitt hemland. Ensam.
SKICKAS TILLBAKA ENSAM Sandra har sålts till tre olika män, enligt henne själv och åklagaren. När hon har vägrat att vara till lags har de slagit henne. Bundit henne. Tvingat sig på henne. Nu ska hon skickas tillbaka till sitt hemland. Ensam.

14-åriga Sandra såldes flera gånger av sin egen familj till män som våldtog henne, enligt både henne själv och åklagaren.

Trots att hon riskerar att råka ut för samma sak igen har Migrationsverket avslagit hennes asylansökan och bestämt att hon ska tillbaka till hemlandet

Rumänien, helt ensam.

Den första våldtäkten ägde rum när hon var elva år, berättar Sandra när Aftonbladet träffar henne i en stad i Mellansverige.

Tre män höll fast henne i händer och fötter, den fjärde förgrep sig på henne.

Det var han som skulle bli hennes första make var det bestämt. Sandras mamma misstänks ha fått motsvarande 9 000 kronor i betalning för sin dotters oskuld. Hennes farbror ska ha fått 27 000 kronor.

– Efteråt slutade det inte att blöda, säger hon.

I samband med polisutredningen har en psykolog bedömt att Sandra lider av posttraumatisk stress och ”är i behov av en långvarig traumabehandling”.

Vill bara få vara barn

Till sin advokat Rebecka Lewis Vidal har Sandra sagt att hon bara vill få chansen att vara ett barn.

– Jag vill inte att vuxna män ska få göra elaka saker mot mig.

Vid 14 års ålder har Sandra sålts av sin egen familj till tre olika män, enligt henne själv och åklagaren. När hon har vägrat att vara dem till lags har de misshandlat henne och tvingat sig på henne.

Första gången hon våldtogs fick hon uppsöka en läkare. Han konstaterade att hon var för ung för att vara med en man, men kontaktade inte myndigheterna.

I stället skickades hon tillbaka till sin familj.

Förra sommaren kom Sandra till Sverige med sin mamma, bror, broderns fru och en farbror.

– Jag skulle lära mig att sälja falskt guld, säger hon.

Den 22 september förra året greps hon av polis i Stockholm sedan hennes släktingar tvingat henne att stjäla i en butik, berättar hon.

– Det var sista gången jag såg min familj. Då, när polisen kom och tog mig. Jag var livrädd, säger Sandra.

Socialtjänsten beslutade att Sandra skulle omhändertas enligt lagen om vård av unga och hon placerades i ett jourhem i en stad i Mellansverige. Samtidigt fortsatte hennes familj vidare till Norge.

– Jag var så rädd i början. Jag rymde flera gånger för jag trodde att jag skulle säljas vidare igen.

Det är ett år sedan nu.

I Norge sitter Sandras mamma, bror och farbror häktade i en stor människohandelshärva. För den norska polisen har Sandra berättat allt hon har utsatts för genom åren. Hon är åklagarens huvudvittne, men bara ett av flera unga brottsoffer i målet.

När rättegången inleds i början av nästa år kommer Sandras vittnesmål att spelas upp i rätten.

Enligt norsk polis har en man från Rumänien tidigare rest till Norge för att försöka hämta en av de andra flickorna som omhändertagits.

Socialtjänsten i Sverige befarar att någon även ska komma och leta efter Sandra för att kidnappa henne.

– Det här är ett av de värsta fallen jag sett, säger advokaten Rebecka Lewis Vidal och fortsätter:

– Sandra har utsatts för omänskliga övergrepp. Nu har hon pekat ut sin familj och det finns en stor hotbild mot henne i hemlandet.

Trots det anser alltså inte Migrationsverket i Sverige att Sandra har asylskäl. Den 4 april i år kom beskedet att hennes ansökan avslås.

Riskerar säljas på nytt

Ärendet är överklagat till Migrationsdomstolen, men enligt Rebecka Lewis Vidal vill de inte ens träffa Sandra och höra hennes berättelse.

– De kommer att avkunna sin dom utan muntlig förhandling, säger hon.

Enligt den norska polisen riskerar Sandra att säljas igen om hon skickas tillbaka.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att det inte är upp till Sverige att hjälpa Sandra och att fallet är en angelägenhet för rumänska myndigheter.
 

Fotnot: Sandra är ett fingerat namn.

Publisert: