Utmätning hos Saab Automobile har startat

Kronofogden fryser Saabs konton

På onsdagsförmiddagen startade Kronofogden utmätningen mot Saab.

– Vi har kontrollerat våra konton nu och det har inte kommit in några pengar så vi har dragit i gång vår utredning för att mäta ut Saabs tillgångar, säger Hans Ryberg, enhetschef på verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla, till TT.

Det innebär i första skedet att Kronofogden undersöker om Saab har några pengar på sina bankkonton som i så fall spärras.

– Vi har börjat med att kontakta bankerna på olika sätt, bland annat via fax och post, säger Hans Ryberg.

Utmätningen gäller i det här läget endast två fordringar: en från Kongsberg Automotive på 145 000 kronor och en från Infotiv på 224 000 kronor.

Men fler fordringar står på tur.

40 miljoner

Hos verkställighetsavdelningen ligger totalt 16 ärenden på cirka 40 miljoner kronor där det kan bli utmätningar den närmaste tiden. Redan på onsdagen är det sista betalningsdag för ytterligare två fordringar från den norska underleverantören Kongsberg som bland annat levererar system för växelspakar från sin fabrik i Mullsjö.

Enligt Kongsbergs informationschef Hans Jörgen Mörland hoppas bolaget att Saab löser problemen.

– Vi har ingen reell önskan att pressa dem till konkurs. Det kommer vi aldrig att göra. Vår önskan är bara att formellt vara i kön av företag som har krav på Saab, sade Hans Jörgen Mörland till TT på tisdagskvällen inför onsdagens utmätningsprocess.

Kongsberg avvaktar besked från Saab.

– Vi väntar och ser vad som sker som alla andra leverantörer. Vi tar ingen aktiv del i detta utan väntar på vilken lösning Saab kan komma fram till. Alla leverantörer som har fordringar på Saab eller som önskar fortsätta att jobba med Saab vill se en totallösning och inte bara försöka vakta på sina egna pengar.

Skickar krav till Kronofogden

Samtidigt som utmätningsprocessen startat är det allt fler leverantörer som nu skickar in sina krav till Kronofogden. Formellt heter det att man ansöker om betalningsföreläggande. På tisdagen kom det in fyra nya med krav på sammanlagt cirka 1,4 miljoner kronor.

Om Saab inte bestrider skulden blir det en fastställd skuld som senare skickas för verkställighet och utmätning om fordringsägaren vill det.

Kronofogdens enhet som tar hand om ansökningar om betalningsförelägganden i Uddevalla jobbar just nu med ett 90-tal ärenden som rör Saab.

TT

Publisert: