Dyrare el när avgift höjs

Men Sverige är bättre rustat inför vintern

I vinter stiger elpriset - igen.

Anledningen är att stamnätstariffen höjs.

– Den beslutade höjningen motsvarar i genomsnitt 0,2 öre per kWh för en vanlig elkund, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

De senaste vintern rusade elpriserna i höjden. I år kan de bli ännu dyrare – från och med 1 januari höjs stamnätstariffen, det meddelar Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

– Stamnätstariffen utgör en mycket liten del av den totala nätavgiften. Den beslutade höjningen motsvarar i genomsnitt 0,2 öre per kWh för en vanlig elkund, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i pressmeddelandet.

Bättre förutsättningar

Men trots att elpriserna kommer att stiga på grund av avgiftshöjningen behöver situationen inte bli lika illa som förra vintern.

- Inför vintern står Sverige bättre rustat än förra året. Det har kommit mycket regn i norra och västra Sverige och vattenmagasinen har nu normal fyllnadsgrad, säger Magnus Holm, privatmarknadschef på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Senast som vattennivåerna i de svenska vattenmagasinen var så god som den är nu var för två år sedan.

-Nu finns en förväntan om stigande rörligt elpris till följd av att sommaren är slut och temperaturen sjunker. Det finns en osäkerhet kring hur efterfrågan från Tyskland blir under vintern efter beslutet att stänga ned kärnkraften. Men eftersom det finns betydligt mer vatten i magasinen än förra året ligger marknadens prisprognoser för årets vinter lägre än förra årets priser, säger Magnus Holm.

50 procent väljer fast pris

På Vattenfall har man också märkt av en tydlig ökning av folk som väljer fast pris. En undersökning, som Vattenfall ligger bakom, visar att den svenska elkunden till 51 procent väljer fast elpris och 33 procent rörligt pris. 75 procent av bolagets egna kunder väljer  ett fast elpris.

– Du bör välja elavtal efter din plånbok och värderingar. Har du is i magen kan läget vara gynnsamt för röligt pris just nu. Men rörligt pris betyder alltid en viss risk - elmarknaden kan svänga fort och kraftigt. Den som vill vara mera säker och slippa bekymra sig kan vintersäkra sitt elpris under årets kallaste månader. Då har kunden kontroll över elkostnaden ifall det blir en kall vinter, säger Magnus Holm

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN