Nyheter

Dömda trippelmördare har släppts efter 18 år

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Tre amerikanska män som 1994, när de var tonåringar, dömdes till döden och till livstids fängelse för mord på tre åttaåriga pojkar, har släppts efter 18 år.

Kravet för att de skulle bli fria?

Att de erkände sin skuld.

Morden i Robin Hood Hills i västra Memphis chockade ett helt land.

Året var 1993 när tre 8-åriga scouter, Steve Branch, Christopher Byers och Michael Moore, hittades döda.

”Ritualmord”

Pojkarna var nakna och bundna i både händer och fötter. De hade torterats och lemlästats till döds och detaljerna i morden var så brutala att polisen misstänkte att det hade att göra med satanism och ritualmord.

Under den första månaden letade polisen åt alla möjliga håll. Man jagade två unga knarklangare, letade efter en anoym svart man som kallades ”Mr Bojangles” och man förhörde de tre unga männen Damien Echols, Jason Baldwin och Jessie Misskelley, 16, 17 och 18 år gamla.

Döds- och livstidsstraff

De tre har i alla år bedyrat sin oskuld och utredarna hittade aldrig fysiska bevis som knöt tonåringarna till de bestialiska morden, men ändå dömdes de i rätten 1994.

Damien Echols dömdes till döden medan Jason Baldwin och Jessie Misskelley fick livstid i fängelse.

Domarna har i alla år ifrågasatts och efter en dokumentär 1996 började även flera kändisar, bland andra skådespelarna Johnny Depp och Winona Ryder, engagera sig i fallet. Ett av nyckelvittnena hävdade bland annat att polisen tvingat henne att hitta på sitt vittnesmål.

Friade av DNA

Alla oklarheter gjorde att fallet granskats på nytt och 2007 pekade DNA-tester mot helt andra personer, ett av offrens styvfar och en vän till honom. Sedan dess har de tre männen försökt få till stånd en ny rättegång vilket skulle ske 2012.

Men för att slippa det har Memphis domare utnyttjat en speciell möjlighet i den amerikanska rättsväsendet. I stället för att de tre frias, erkänner de sig, trots sin oskuld, skyldiga inför rätten som då upphäver dödsstraffet och livstidsdomarna och i stället dömer dem till 18 års fängelse – ett straff som de redan hunnit avtjäna.

– Det enda staten gör för oss är att säga: Vi låter er gå, men bara om ni erkänner. Det är inte rättvisa, hur man än ser på det, sade en av de frisläppta männen.

– De försöker inte hitta dem som verkligen mördade de här pojkarna.

Heta känslor

När domen förkunnades i fredags väcktes många heta känslor.

Människor som fortfarande är övertygade om att trion är skyldiga ropade ord som ”barnamördare” inne i rättssalen samtidigt som andra applåderade domarens beslut.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: