Se upp för väderkaos i Malmö – igen

Av: Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Blixtkaskader. Jättehagel. Tre månaders regnmängd på två timmar.

Väderkaoset har slagit hårt mot Malmö och Köpenhamn – och orsakat långvarig tåginfarkt i Öresundsregionen.

Nu hotar nya skånska jätteåskväder.

LUND Väg 108 utanför Lund drabbades av kraftiga översvämningar efter en kraftig åskskur i går. En bil fick bärgas ur den vattenfyllda vägen.
Foto: Foto: SCANPIX
LUND Väg 108 utanför Lund drabbades av kraftiga översvämningar efter en kraftig åskskur i går. En bil fick bärgas ur den vattenfyllda vägen.

Malmöborna kunde njuta söndagslunchen i sol – men SMHI varnar för att åskvädret laddar om. En klass 1 varning är utfärdad om risk för "omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el och telefontrafiken. Kan lokalt även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn".

– Det regnar en del nu men den mesta av åskan driver ut över Öresund. Än så länge, sa meteorolog Emil Björck på SMHI vid 17-tiden.

Flera infarter till den danska huvudstaden var stängda under söndagen på grund av översvämningar och bilar fastnade i vattnet som stigit över meterstrecket på sina håll i spåren av lördagens extremväder.

Vattenfall i trapporna

Trappor till metroperrongerna i Köpenhamn förvandlades då till vattenfall på grund av åskskurarna.

Under söndagsförmiddagen flöt trafiken i metron utan större problem – medan problemen med regionaltåg samt Öresundståg var omfattande. Trafiken mellan Köpenhamns central och flygplatsen Kastrup stod helt stilla under flera timmar.

– Över hela Danmark är många tåg försenade. De stora problemen är runt Köpenhamn, där mycket regn föll i går. Störningarna kommer att fortsätta kommande dagar. Det är väldigt allvarligt, sa Jannik Preisler, pressinformatör hos tågbolaget DSB vid 18.30-tiden.

Tågrälsen var täckt av vatten på flera platser kring Köpenhamn, speciellt i området norr om Köpenhamn. Många av tågavgångarna längs kustbanan till Helsingör blev inställda.

DSB: Festivalbesökare prioriteras

Roskildefestivalen som drar omkring 70 000 besökare avslutades i dag. Deras hemtransport prioriteras, lovar DSB.

– Festivaltågen kommer gå ikväll och vi garanterar att alla kommer hem men självklart blir det förseningar, sa Jannik Preisler.

På söndagskvällen rullade tågtrafiken över Öresundsbron mot Köpenhamn och Kastrup igen.

Tre månadersdos – på två timmar

I Lund mätte SMHI att det föll 20 mm regn på lördagen. Det är mycket på ett dygn men lite jämfört med grannlandet. I Köpenhamn ska det enligt danska meteorologer ha fallit 150 mm – på två timmar. Tre månaders sommarregn i ett svep.

Danskarna har inte ens hunnit torka upp innan de tvingas huka igen. Ett nytt skånskt åskväder laddar om – och siktar mot Köpenhamn.

– Det som driver ut över vattnet och in över Danmark verkar ha samma kaliber som i går, men verkar också missa västra Skåne. Men det kan bli mer åska där under kvällen, sa Emil Björck.

Familj räddades ur vattnet

Henrik Christmar på Trafikverkets presstjänst är glad att inga allvarliga olyckor inträffade under lördagens åskoväder. Då översvämmades E22 utanför Lund, den och flera mindre vägar som passerar under fick tillfälligt stängas av.

– Det var en familj som lyckats köra ner ganska djupt i vattnet och de fastnade. De fick evakuerades därifrån. Bara biltaket stack upp ur vattnet. Det var den stora incidenten i går – men familjen hann ur bilen, berättar Henrik Christmar.

Fukt och värme har gett energi till helgens jätteåskväder. För Skåne är prognosen för första delen av veckan att dagarna följer samma mönster som i helgen, startar soliga och laddat för åskregn framåt kvällen.

– De har bara otur med att få massor av åska just nu. Tisdag blir det sol och sedan åska men onsdag lugnar det sig lite grann, spådde Emil Björck på SMHI.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN