Nyheter

Larvsprutande fluga sprids söderut

avLinda Hjertén, TT

"Något kröp omkring i ögat"

Foto: NIKLAS JOHANSSON/LÄNSSTYRELSEN

Som att få en gren i ögat.

Sedan kryllar ögat av små, vita larver.

Så beskrivs en attack av nässtyngsflugan som nu sprids söderut i landet.

Malin Hallgren från Bjursås utanför Falun var ute och gick i skogen när en humleliknande fluga började hovra framför hennes ansikte.

Malin och flugan stirrade på varandra. Så plötsligt skickade flugan iväg en stråle rakt i ögat på henne.

– Jag kände att det gjorde ont. Sedan tittade min dotter i ögat och såg att det kröp omkring något där, säger Malin Hallgren.

Kryllade av larver

I Malins öga hittade hennes familj dryga 30 små, vita larver med svarta huvuden. Med hjälp av tops fick de ut larverna som satt sig fast med hjälp av sina hullingar.

Det visade sig att Malin Hallgren råkat ut för något ovanligt som en attack från en nässtyngsflugan, eller Cephenemyia ulrichii som dess latinska namn är.

Andra människor har drabbats förut men det är ovanligt och framförallt i södra Sverige. Men nu har flugan hittats längre söderut, bland annat i Jönköpings län.

– Fyndbilden tyder på att det finns en etablering av den längre söderut. Men det är oklart om det är en temporär etablering, säger Niklas Johansson, biolog på länsstyrelsen i Jönköping.

Älgen nyser ut dem

Älgens nässtyngsfluga är en humleliknande fluga som blir 16–18 milimeter stor.

Det är en parasitfluga som använder skogens konung som värddjur. De sprutar in sina larver i älgens näsborrar. Larverna vandrar sen ner i svalget där de växer till sig. När larverna blivit några centimeter stora nyser älgen ut larverna som sen kan förpuppas och till sist utvecklas till nya flugor.

Men det händer att flugan misstar människors ögon för älgens näsborrar – som för Malin Hallgren.

"Kan bli allvarliga skador"

I augusti 1981 drabbades två personer av nässtyngsflugan då de vistades i skogsmark i sydöstra Finland. Båda personerna sa att det kändes som att de träffats av en gren träffat ögat, sedan uppstod en intensiv smärta.

En av de drabbade, en man, uppsökte en vårdcentral när han inte längre kunde öppna ögat. I hans ena öga hittades 30–40 stycken, trådtunna, vitaktiga larver som med sina munhakar satt fast i bindehinnan.

Thomas Jaenson, professor i entomologi vid Uppsala universitet, skriver i Läkartidningen att eftersom fenomenet är så ovanligt är det svårt för de som drabbas att få rätt hjälp.

– Larverna skulle kunna utvecklas orsaka allvarliga skador även hos människor. Därför måste kunskapen inom vården bli större när det gäller den här typen av infektioner, skriver han.

"Bli inte rädd för flugor"

Men det är inte så att man ska bli rädd för att gå ut i skogen menar Anders Lindström, forskare i entomologi, läran om insekter, på Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

– Det här är ju extremt ovanligt. Det finns ett fåtal fall rapporterade och om man tänker på hur många människor som rör sig i skog och mark så är det en minimal risk att råka ut för det här, säger han.

Han säger att det finns många insekter som är humleliknande.

– Det är ingen idé att bli rädd för alla flugor. Men visst. Möter man en humlelikande fluga som envist hovrar framför ansiktet kan det vara bättre att vifta bort den, säger han.