Japan ställer in valjakten

NYHETER

Japanska regeringen: Besättningen trakasseras

Foto: Foto: AP
Den japanska regeringen ställer nu in resten av valjakten i Antarktis. Enligt dem, på grund av trakasserier från miljörörelsen.

Japan ställer in valjakten i Antarktis för resten av säsongen. Anledningen är, uppger regeringen, trakasserier från miljöaktivister.

Men enligt miljörörelsen finns det fler skäl till beslutet.

– För att garantera säkerheten för våra besättningsmedlemmar och våra forskningsfartyg är regeringen nu tvingad att avsluta forskningen, sade fiskeriminister Michihiko Kano på fredagen till AFP.

Hundratals valar dödas

Jakten skulle ha avslutats i mitten av mars och Japan lär fortsätta jaga val i andra vatten.

Med hjälp av ett kryphål i lagen som förbjuder kommersiell valjakt dödar japanerna hundratals valar varje år i vad som sägs vara forskningssyfte.

Den USA-baserade organisationen Sea Shepherd Conservation Society har i månader försökt hindra besättningen på jaktfartyg i Antarktis från att harpunera valar.

Fortsätter bevaka fartygen

Sea Shepherd välkomnar beslutet, men säger att man kommer att fortsätta att skugga fartygen tills de lämnat området.

Miljöorganisationen Greenpeace tror dock att det finns andra skäl att ställa in jakten än omsorg om valfångarna.

I japan pågår i dag en diskussion om det vettiga i valjakten. Och enligt Jan Isakson i Greenpeace finns redan omkring 5 700 ton fryst valkött i Japan – vilket är mer än ett års behov. Dessutom börjar de japanska jaktfartygen bli föråldrade. Många har redan skrotats.

TT